Museum Plantin-Moretus bemachtigt uitzonderlijke topstukken in langdurige bruikleen

Met de hulp van de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting komen enkele Vlaamse topstukken en sleutelwerken weer naar Antwerpen. Het gaat om 3 schetsboeken van Peter Verbruggen de Jonge, en de Utopiakaart van Ortelius. Het publiek kan de uitzonderlijke artefacten bekijken in de nieuwe leeszaal van het prachtige Museum Plantin-Moretus. 

De werken zijn een belangrijke aanvulling bij de collectie van Plantin-Moretus. De Utopiakaart van Abraham Ortelius dateert van eind 16de eeuw. De kaart van 380 bij 475 centimeter was bedoeld als visuele weergave van het boek Utopia van Thomas More, die in 1515 in Antwerpen verbleef. Van de destijds 12 gedrukte exemplaren is er maar één over. 3 jaar geleden was het pronkstuk te zien op de tentoonstelling Utopia in M Leuven. 

Een koopje

De Koning Boudewijnstichting betaalde 175.000 euro voor het unieke kunstwerk. Ortelius werkte in de historische drukkerij van Christoffel Plantijn als inkleurder. Hij ontwikkelde zich tot cartograaf en humanist. Eigenlijk is hij de uitvinder van de atlas, jaren voor Mercator. 

Pieter Verbruggen heeft zijn schetsboeken ongetwijfeld meegenomen naar Rome tussen 1674 en 77. Het zijn de enige gekende schetsboeken van een Vlaamse beeldhouwer uit die tijd. Pieter en zijn broer Hendrik-Frans Verbruggen stonden onder de invloed van de Italiaanse barok en Bernini. Die inspiratie valt op in hun ontwerpen, onder meer de hoogaltaren van de Sint Augustinuskerk in Antwerpen en de Sint Baafs in Gent. 

Meest gelezen