Videospeler inladen...

Commissie van start over vergoeding Nederlandse Spoorwegen aan slachtoffers Holocaust

De commissie die wil nagaan hoe de NS de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust kan vergoeden, is van start gegaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdiende de NS miljoenen aan het transport van Joden en andere slachtoffers.

De "Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS" onderzoekt hoeveel slachtoffers en wie vergoed moeten worden. De voorzitter van de commissie, de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen, wil dat niet alleen zorgvuldig doen, maar ook grondig.

Behalve Cohen zitten ook nog een historica en juristen in de commissie. Die moeten ervoor zorgen dat de commissie op een onafhankelijke manier tewerkgaat. 

"Geëmotioneerd en dankbaar"

Het onderzoek komt er op aandringen van Salo Muller,  oud-fysiotherapeut van voetbalploeg Ajax. Hij overleefde de Holocaust, maar de nazi's vermoordden zijn ouders in Auschwitz. Hij leverde jarenlang strijd voor een compensatie voor alle overlevenden en nabestaanden van de concentratiekampen. Muller is naar eigen zeggen "geëmotioneerd en dankbaar dat het zover is gekomen".

Sinti- en Romazigeuners

De Nederlandse Sinti- en Romazigeuners voelen zich op een zijspoor gezet. Net als de Joden werden zij tijdens de bezetting door de nazi's vervolgd.  Zij zien in Job Cohen een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap, en betreuren dat zij niet mee aan tafel mogen zitten.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen