Nieuwe Congolese president woonde ooit in... Glabbeek

De gemeente Glabbeek heeft er een bekende (gewezen) inwoner bij. De nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi heeft ooit in de gemeente gewoond. "Hij mag altijd nog eens op bezoek komen", aldus burgemeester Peter Reekmans.

De nieuwe president van Congo Félix Tshisekedi woonde tussen 1989 en 1992 in Glabbeek. Etienne Tshisekedi , de vader van Félix Tshisekedi, was gewezen premier en oppositieleider in Congo, en leefde jaren met zijn gezin als politiek vluchteling in ons land.

"Een groot deel van de familie Tshisekedi heeft ooit in Kapellen (deelgemeente van Glabbeek, nvdr.) gewoond op Dorpsstraat 48. In datzelfde huis heb ik vandaag mijn zaak (Reekmans ramen en deuren, nvdr.)", vertelt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) trots in Start je Dag.

Minzame mensen

"De familie Tshisekedi was heel vriendelijk en participeerde in de dorpsgemeenschap", zegt Reekmans. "Ze deden allemaal moeite om zich te integreren in onze samenleving. Minzame mensen waren het."Félix Tshisekedi studeerde in die tijd aan de VUB en Peter Reekmans en hij spraken weleens over Congo en de politieke situatie daar.

"Als Glabbekenaar kan ik vandaag alleen maar fier zijn dat Glabbeek of all places ooit de thuis was van de president van Congo", zegt Reekmans nog. Hij hoopt ook dat Tshisekedi ook nog eens op bezoek komt in zijn oude woonplaats: "Als hij ooit naar Brussel komt voor een staatsaangelegenheid of een vergadering, hoop ik dat hij toch eens de afrit Boutersem neemt om dan zo naar Glabbeek te rijden."

Meest gelezen