Marinebiologe Gudrun De Boeck: "Stijging zeespiegel zal sneller gaan dan verwacht, stormen kunnen krachtiger worden"

De temperatuur van de oceanen stijgt een stuk sneller dan verwacht.  Dat blijkt uit nieuwe metingen die in het wetenschappelijk tijdschrift Science staan. In 2018 zou bovendien een nieuw temperatuurrecord gesneuveld zijn. De opwarming van het zeewater geldt als een van de belangrijkste indicatoren voor de klimaatopwarming en voor de stijging van de zeespiegel.

Een internationaal netwerk van 3.900 meetpunten voert al sinds 2000 metingen uit op 4.000 plaatsen, tot op zo'n 2 kilometer onder water. Daaruit blijkt nu dat de temperatuurstijging tot 40% sneller gaat dan was berekend op de VN-top rond klimaatverandering in 2013. "Het proces versnelt nog", waarschuwen wetenschappers uit China en de VS in Science.

2018 wordt waarschijnlijk een nieuw recordjaar voor de opwarming van de oceanen, net als 2017 en 2016 eerder al waren. 

De opwarming van het klimaat kan het best worden afgeleid van de opwarming van het zeewater. "De oceanen absorberen het teveel aan warmte in de atmosfeer als gevolg van schadelijke broeikasgassen. De opwarming van het zeewater is dan ook een belangrijk signaal voor de opwarming van het klimaat", zegt een wetenschapper aan The New York Times.

"Als de oceanen niet zoveel warmte absorbeerden, dan zou oppervlakte van het land nog veel sneller opwarmen dan nu al het geval is." De stijging van het zeeniveau is vooral te wijten aan dit opwarmingseffect, niet aan het smelten van de ijskappen. 

Meer zware orkanen en overstromingen aan kusten

"Het belangrijkste gevolg is eigenlijk: iets wat warm is, zet uit, dus de stijging van de zeespiegel zal sneller gaan dan verwacht", reageert marinebiologe Gudrun De Boeck op het nieuws. "Maar ook: dat geeft een enorme voorraad energie die stormen en orkanen in kracht kan laten winnen." 

Als de oceanen nog meer opwarmen, zullen die effecten inderdaad nog catastrofaler worden, bevestigen wetenschappers. Zware orkanen, zoals Harvey in 2017 en Florence in 2018, zullen nog frequenter voorkomen en destructiever worden, kustlijnen wereldwijd zullen vaker overstromen.

Koraalriffen, wiens vispopulaties de bron van voedsel zijn voor honderden miljoenen mensen, zullen onder constante druk komen te staan. In de voorbije 3 jaar is al een vijfde van alle koralen afgestorven. 

"De huidige capaciteit van oceanen om voedsel te produceren is veel lager, in bepaalde gebieden gaan er dus sneller voedseltekorten ontstaan", klinkt het. 

De opwarming van de oceanen drijft vis ook naar nieuwe gebieden. "We hebben al gezien dat dit tot conflicten leidt tussen landen", zeggen wetenschappers. "Het gaat over veel meer dan vis, dit mondt uit in handelsoorlogen en diplomatieke disputen. In sommige gevallen heeft het al tot een breuk in de internationale relaties geleid." 

Meest gelezen