Videospeler inladen...

Ook autopsieverslagen slachtoffers aanslag Joods Museum op gestolen harde schijf

Op de harde schijf die vorig week gestolen werd uit het Brusselse parketgebouw stonden ook autopsieverslagen van andere terreurdossiers. Het gaat naast het dossier rond de aanslag in het metrostation van Maalbeek, ook onder meer om het dossier rond de aanslag in het Joods Museum. Dat meldt het federaal parket. Eerder werd al een verdachte opgepakt, een teruggekeerde Syriëstrijder. Maar het Brussels parket gaat niet uit van een gerichte diefstal.

Het was vorige week donderdag, 3 januari, dat een dief erin slaagde om in het Brusselse parketgebouw een kantoor van een wetsdokter binnen te glippen en daar onder meer een harde schijf te stelen. Daarop stond erg delicate informatie, liet het Brusselse parket al weten. Het federaal parket meldt nu welke dossiers van hen op de schijf stonden.

Op de harde schijf stonden de dossiers van verschillende terreurzaken, zo blijkt nu. Onder meer dat van de aanslag op het Joods Museum, waarover op dit moment een assisenzaak aan de gang is. Maar ook het dossier rond de schietpartij in de Driesstraat stond op de schijf, en dat van de agressie op twee politieagenten in Schaarbeek in oktober 2016. Wat de aanslagen in ons land betreft, was enkel de informatie over die in het metrostation Maalbeek te vinden, en dus niet van de luchthaven in Zaventem.

Delicate informatie dus, maar het federaal parket benadrukt wel dat er in de autopsieverslagen géén foto's te vinden zijn. Daarnaast wordt ook enkel de identiteit van de overleden slachtoffers gemeld, en niet van familieleden of gewonde slachtoffers.

Diefstal: gericht of toeval?

Er blijven intussen vragen rijzen over het waarom van de diefstal. Intussen is een verdachte geïdentificeerd, een teruggekeerde Syriëstrijder. Dat doet uiteraard alarmbellen rinkelen, maar verdient ook enige nuance. De man werd geïdentificeerd door tracking van de gsm die bij dezelfde diefstal gestolen werd. Vraag is hoe hard de bewijzen naar de verdachte zijn. Volgens zijn advocaat is het dossier alvast "heel licht". Daarnaast liet ook het Brusselse parket al snel na de diefstal weten dat voorlopig niks erop wijst dat het om een gerichte diefstal zou gaan.

Feit blijft wel dat iemand erg gevoelige informatie heeft kunnen stelen, en dat doet de wenkbrauwen fronsen. De slachtoffers van de aanslagen in ons land reageerden vol ongeloof. "Dit is opnieuw een zware dobber voor ons", zei Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe. 

In haar mededeling zegt het federaal parket daarover: "Het parket betreurt de moeilijkheden en het bijkomend verdriet die deze feiten veroorzaken voor de slachtoffers. De onderzoeksrechter die door de procureur des Konings van Brussel gelast werd met de feiten, stelt alles in het werk om de harde schijf terug te vinden." Volgens het parket zal de diefstal ook geen invloed hebben op lopende onderzoeken of andere procedures, gezien de harde schijf een back-up was. "De autopsieverslagen in kwestie werden allen reeds gevoegd aan de betrokken dossiers", zo klinkt het.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over gestolen harde schijf:

Videospeler inladen...

Meest gelezen