Dewael: "Het is niet omdat Van Langenhove hoopt op onschendbaarheid dat meerderheid in Kamer hem gaat beschermen"

Mocht Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove verkozen raken in de Kamer, zal hij - indien nodig - niet moeten rekenen op zijn parlementaire onschendbaarheid. Dat laat althans Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael verstaan in "De afspraak op vrijdag". 

Eerder deze week raakte bekend dat Dries Van Langenhove, leider van de uiterst rechtse groep Schild & Vrienden, de lijst zal trekken van Vlaams Belang voor de federale verkiezingen van 26 mei, in Vlaams-Brabant. De kans bestaat dus dat Van Langenhove verkozen wordt in het federaal parlement. Van Langenhove liet bij de bekendmaking van zijn kandidatuur verstaan dat hij rekent op parlementaire onschendbaarheid indien hij effectief verkozen wordt. “Als jullie spreekbuis zal ik niet meer beknot kunnen worden in mijn vrije meningsuiting, want alles wat ik zeg of doe als parlementslid wordt beschermd door parlementaire onschendbaarheid”, klonk het.

Tegen Schild & Vrienden loopt namelijk een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk strafbare feiten. In dat onderzoek is Van Langenhove volgens het parket impliciet in verdenking gesteld, waarbij hij procedureel dezelfde rechten geniet als iemand die formeel in verdenking gesteld werd. Als Kamerlid zou Dries Van Langenhove in principe kunnen genieten van parlementaire onschendbaarheid. 

"Als je als rechterlijke macht een parlementslid wil vervolgen, heb je daar tot op zekere hoogte de toelating voor nodig van het Parlement", legt Patrick Dewael uit. Maar de fractieleider van de Vlaamse liberalen in de Kamer plaatst dat meteen in perspectief. "Het is niet omdat Dries Van Langenhove hoopt op parlementaire onschendbaarheid dat een meerderheid van de Kamer hem gaat beschermen. Ik heb eerder het tegengestelde gevoel."

Eerder deze week liet Vlaams Belanger Gerolf Annemans ook al verstaan dat de parlementaire onschendbaarheid een "illusie" is mochten er tegen Van Langenhove in de loop van het gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden verdere stappen worden ondernomen. "Een Kamerbrede meerderheid zal hem dan van zijn onschendbaarheid ontheffen." Al voegde Annemans er ook aan toe dat Dries Van Langenhove volgens hem niets strafbaar heeft gedaan. 

Waarom neemt België geen migranten op die vastzaten op ngo-schepen?

In "De afspraak op vrijdag" ging het ook nog over de 49 migranten en vluchtelingen die een aantal weken geblokkeerd zaten op enkele schepen van ngo's in Maltese wateren. Deze week toonden uiteindelijk 8 Europese lidstaten zich bereid om die mensen op te vangen. Ons land is daar niet bij.

"We hebben dat vroeger wel gedaan", verklaart Patrick Dewael. "We doen het nu niet, want mevrouw De Block (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, nvdr.) heeft op dit moment nog een en ander dat ze moet opkuisen - om het oneerbiedig te zeggen - van de quota die waren ingevoerd waardoor een aantal mensen geen kans gekregen hebben om asiel aan te vragen."

Dewael verwijst naar de limiet van 50 asieldossiers per dag die voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had ingevoerd. Dat quotum werd later door de Raad van State geschorst. De nasleep daarvan leidt er dus kennelijk toe dat België niet een aantal migranten opneemt die vastzaten op ngo-schepen. "Dat is wat men mij zegt op het kabinet-De Block, dat men dat om die reden voorlopig niet doet", aldus Dewael. 

Bekijk hieronder "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen