Peukje op de grond in Lissabon? Dat is dan 1.500 euro boete

Het is en blijft een fantastisch mooie stad.  Maar lokale bewoners en toeristen die al eens van een koffie met sigaret op een terras in Lissabon willen genieten kunnen maar beter uitkijken.  Wie achteloos een peukje op de straat werpt riskeert  in de Portugese hoofdstad een boete  die kan oplopen tot 1500 euro.

Het gemeentebestuur van Lissabon wil iets doen tegen de sterk toegenomen vervuiling van de stad.  En het bestuur schuwt in die strijd geen spectaculaire maatregelen.  Vooral in het weekend hoopt het vuil zich op in de straten.  Aan hotels en restaurants wordt gevraagd klanten te waarschuwen voor de boetes.  De horeca-uitbaters zelf moeten het trottoir schoon maken tot twee meter voor hun voordeur of ingang.  Zij riskeren een boete tot 15.000 euro.

De afgelopen jaren is het toerisme naar Portugal in het algemeen en naar Lissabon in het bijzonder sterk toegenomen.  Dat gaat gepaard met een grote toename van het vuil.  Het gemeentebestuur van Lissabon gaat niet enkel repressief optreden.  Er komen 300 extra straatvegers bij, en vanaf 2021 zullen café's en bars niet langer plastic bekers mogen gebruiken.

Meest gelezen