copyright Christie's Images Limited 2018

Portret van Antwerpse prostituee van Van Gogh te koop

Eind februari veilt Christie's Londen een erg boeiend vrouwenportret van Vincent van Gogh, de grote Nederlandse schilder van het einde van de 19e eeuw. Van Gogh schilderde het portret tijdens zijn korte Antwerpse periode. In de winter van 1885-86 studeerde Van Gogh aan de Antwerpse academie, maar dat liep op een fiasco uit. Daarna zette hij zijn odyssee verder. In Antwerpen leerde hij verschillende vrouwen uit het uitgaansleven kennen. En hij schilderde hen. 

Het olieverfdoek heeft verschillende namen: "Portret van een prostituee", "Portret van een vrouw met rode haarband", en "Portret van een vrouw: buste, profiel links". Het verschijnt voor het eerst sinds de Tweede wereldoorlog weer op een verkoop, en niemand heeft het doek de voorbij 2 decennia gezien. 

Vrouwen van laag allooi

Zijn leven lang had Van Gogh relatief goede relaties met arme en "verloren" vrouwen, soms woonde hij een tijd samen met een meisje uit de achterbuurten of de prostitutie. Ook in Antwerpen bezocht hij laag aangeschreven uitgaansgelegenheden. Hij deed er veel inspiratie op. Zo voorspelt het binnenkort te koop aangeboden doek al zijn latere kleurgebruik. De vrij ruwe uitwerking van het profiel verwijst naar vroegere doeken. De verkoop van 24 werken bij Christie's bevat nog doeken van Cézanne, Matisse, Monet en Renoir. Die kunnen samen tot 100 miljoen euro opbrengen. 

Kenners beschouwen het vrouwenportet als de beste Van Gogh uit zijn korte Antwerpse periode. Komend uit het doodse protestantse dorpje Nuenen kwam Van Gogh (1853-1890) in Antwerpen sterk onder de indruk van de activiteit in de haven, en de kroegen voor zeelui. Hij heeft de vrouw op het aangeboden doek 2 keer geschilderd, en betaalde haar 50 frank. Wat er met het andere schilderij gebeurde, is onbekend. In het Van Gogh-museum in Amsterdam hangen nog 2 portetten van prostituees uit Van Goghs Antwerpse periode. 

copyright Christie's Images Limited 2018

Meest gelezen