Videospeler inladen...

Dinsdag staking bij Proximus, kondigen vakbonden aan

Het personeel van Proximus zal dinsdag staken uit protest tegen het herstructureringsplan. Dat heeft de christelijke vakbond ACV Transcom aangekondigd. De socialistische vakbond ACOD en liberale VSOA sluiten zich daarbij aan. Door de herstructureringen staan 1.900 banen op de tocht bij het telecombedrijf. Maandag is er overleg gepland tussen de bonden en de regering.

Het ACV kondigt aan dat militanten van de christelijke bond dinsdag actie zullen voeren bij de Proximus-torens in Brussel.  Volgens de vakbond zullen werknemers staken om te tonen "hoe ontgoocheld, gefrustreerd en boos ze zijn", over de herstructureringen die op til staan bij hun werkgever.

De christelijke vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend en gaat ervan uit dat de actie in gemeenschappelijk vakbondsfront zal gebeuren. De socialistische vakbond bevestigt. "De staking zal in front gebeuren", klinkt het. Ook de liberale bond zal meedoen.

De klanten van Proximus zullen wellicht weinig hinder ondervinden van de staking.

Naakte ontslagen

Proximus sluit niet uit dat er naakte ontslagen zullen vallen, maar minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hoopt dat die naakte ontslagen vermeden kunnen worden door goed sociaal overleg binnen de onderneming.

"We zullen maandag de vakbonden horen en kijken hoe zij een en ander zien. Ik ga ervan uit dat het overleg zeker aanleiding zal geven tot een verbetering van het (herstructurerings)plan", zegt federaal minister van Werk Peeters hoopvol.

Niet eenvoudig

Bij de vakbonden is eenzelfde geluid te horen. Hoewel er een stakingsaanzegging is ingediend en de christelijke vakbond dinsdag zal staken, willen de bonden het sociaal overleg een kans geven. 

“De onderhandelingen zijn natuurlijk prioritair om tot een oplossing te komen, om te voorkomen dat die naakte ontslagen een feit worden”, is te horen bij ACV Transcom.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De onderhandelingen zullen niet eenvoudig zijn, waarschuwt minister Peeters. "Iedereen heeft wel begrepen dat dit dossier op verschillende vlakken zeer complex is", doordat bij Proximus zowel contractuele als vastbenoemde werknemers aan de slag zijn, een erfenis uit de tijd dat het telecombedrijf nog een volledig overheidsbedrijf was. Nu is het een autonoom, beursgenoteerd bedrijf, waarvan de Belgische Staat nog een meerderheid van de aandelen heeft.

Bekijk hier de reactie van minister Kris Peeters (CD&V):

Videospeler inladen...

Jobs, jobs, jobs

Het bedrijf opereert dus autonoom van de regering. Toch riep premier Michel woensdag Proximus-CEO Dominique Leroy op het matje omdat dinsdagavond, na een raad van bestuur, was gelekt dat ze bijna 2.000 banen wilde schrappen.

Michel was not amused omdat het herstructureringsplan koud op zijn dak kwam. De premier heeft de afgelopen regeerperiode altijd "jobs, jobs, jobs" als slogan gebruikt en in de aanloop naar de verkiezingen in mei kan hij groot jobverlies in België missen als kiespijn.

Dinsdag begint dus het eigenlijke overleg, en de bonden willen van meet af aan duidelijk maken dat ze deze maatregel verwerpelijk vinden, zegt Ihsane Chioua Lekhli vanuit de Proximuskantoren in Brussel. "En het is een signaal zowel naar Proximus als naar de overheid, want maandag zijn de bonden bij de premier uitgenodigd." 

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen