Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Regime van Kabila blijft via meesterlijke politieke machinatie aan de macht"

De verkiezingen in Congo hebben de politieke chaos alleen maar groter gemaakt. Het resultaat van de gebeurtenissen van de afgelopen weken zou wel eens kunnen zijn dat president Joseph Kabila gewoon aan de macht blijft in Kinshasa, als president of als machthebber achter de schermen. Peter Verlinden bekijkt de gang van  zaken als een triest schouwspel.

Vandaag raakte bekend dat oppositiekandidaat Martin  Fayulu de verkiezingsuitslag aanvecht. Het Grondwettelijk Hof zal zich moeten buigen over de verkiezingsresultaten zoals die door de Congolese kiescommissie zijn bekendgemaakt. "Ik geloof niet dat het Grondwettelijk Hof die uitslag zal corrigeren", zegt Peter Verlinden in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het scenario om Félix Tshisekedi als president aan te duiden heeft niet te maken  met de verkiezingsuitslag

Peter Verlinden

"Wat wel mogelijk is - een addertje onder het gras - is dat het Grondwettelijk Hof de volledige verkiezingen zal afkeuren op basis van onregelmatigheden, betwistingen, enz..." Mocht dat gebeuren, moet de stembusgang worden overgedaan. "De facto betekent dat dat president Kabila gewoon aan de macht blijft." Verlinden wijst erop dat het Grondwettelijk Hof een tweetal jaar geleden heeft beslist dat de huidige president aan de macht blijft zolang er geen verkozen president is om die macht over te nemen. 

En dan is er nog het scenario dat zich momenteel ontrolt. "Het scenario om Félix Tshisekedi als president aan te duiden heeft niet te maken  met de verkiezingsuitslag, maar is een  overduidelijke politieke machinatie", aldus Verlinden.

Zij die op straat komen, krijgen daarvoor middelen van anderen

Peter Verlinden

"Voor de Congolese bevolking is het verschil niet erg groot." Dat heeft te maken met het feit dat het regime van Kabila zowat alle sleutelposities in handen heeft bij politie, veiligheidsdiensten, inlichtingendiensten of leger. "Daar zou Tshisekedi niets aan kunnen veranderen", zegt Verlinden.

Blijkbaar mag Fayulu niet winnen, ondanks het feit dat de 40.000 waarnemers van de Congolese bisschoppenconferentie aan de hand van 61 procent van de processen-verbaal van de stembureaus klaar en duidelijk hebben kunnen vaststellen dat één kandidaat duidelijk heeft gewonnen, voor alle duidelijkheid niet de winnaar die door de kiescommissie is aangeduid.  "Het regime van Kabila is erin geslaagd om met een meesterlijke politieke machinatie aan de macht te blijven", besluit Verlinden. 

Toch lijkt de bevolking niet echt massaal op straat te komen. "Je mag de verarming niet onderschatten", duidt Peter Verlinden. "Zij die de luxe hebben om aan politiek te doen, vormen maar een kleine minderheid. Zij die op straat komen, krijgen daarvoor middelen van anderen." Lees: ze krijgen geld toegestopt om de straat op te gaan. "Dit maakt het zo verschrikkelijk triest."

Luister hieronder naar het gesprek met Peter Verlinden in "De wereld vandaag":

Meest gelezen