Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Reynders bevestigt: plan klaar om Belgen te evacueren uit Congo

De Belgische regering heeft een evacuatieplan voor de Belgen in Congo als er geweld zou uitbreken na de presidentsverkiezingen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR).  Hij wil ook dat Belgen alleen in Congo blijven wanneer dat absoluut noodzakelijk is.

De Tijd had er gisteren al lucht van gekregen en nu bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Reynders het: België bereidt zich voor om landgenoten te evacueren uit Congo. De minister bevestigt aan VRT NWS dat daartoe een plan klaarligt.

“Ik heb daarover eergisteren alle details gegeven in het parlement, achter gesloten deuren.” De minister voegt eraan toe dat zo’n plan al jaren bestaat en om de zoveel tijd wordt herzien. Hij zegt dat zo’n plan noodzakelijk is, omdat er 4.000 Belgen in de oude kolonie verblijven.

Onduidelijkheid

Er wordt gevreesd dat na de presidentsverkiezingen in Congo de vlam in de pan kan schieten. Kandidaat Félix Tshisekedi is uitgeroepen tot winnaar, maar er wordt fel getwijfeld aan de verkiezingsuitslag.

Voor Reynders is het ook nog niet duidelijk wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, Tshisekedi of Martin Fayulu. Reynders zegt dat België ook twijfels heeft over de uitslag, maar zegt dat Congo nu aan zet is om de komende dagen duidelijkheid te verschaffen.

Wachten

“Wij moeten nu wachten hoe de Congolezen reageren en op wat internationale waarnemers zeggen.” Reynders wacht af wat er nu uiteindelijk uit de (stem)bus komt, daarvoor loopt nog een procedure. “Daarna zullen we binnen de VN-Veiligheidsraad bekijken hoe we gezamenlijk reageren."

"Ik hoop dat dit zonder geweld afloopt, maar intussen heb ik aan onze landgenoten in Congo gevraagd om niet in het land te blijven als dat niet noodzakelijk is.” Reynders houdt evenwel het hoofd koel en zegt hij nog geen aanwijzingen heeft dat het nu onveilig zou zijn voor landgenoten of andere buitenlanders in Congo.

Meest gelezen