Slechts 1 op de 40 SWT’ers (het vroegere brugpensioen) gaat opnieuw aan de slag

SWT, het vroegere brugpensioen, brengt niet wat ervan verwacht werd: amper 2,4 procent van de oudere werknemers die in het stelsel terechtkomen, oftewel 1 op de 40, gaat opnieuw aan de slag. Dat blijkt cijfers die Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg in het licht van de herstructureringsplannen bij Proximus.

“Van de 2.826 SWT'ers die eind 2016 werkzoekend waren, gingen er het afgelopen anderhalf jaar 28 terug aan de slag", zegt Axel Ronse in Het Laatste Nieuws. "En van de 2.678 die tussen begin 2017 en juni 2018 instroomden, vonden er 65 werk. Amper 2,4% dus. Dramatisch."

Ronse vroeg deze cijfers afgelopen zomer al eens op bij partijgenoot en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en dook naar aanleiding van het nieuws over Proximus nog eens opnieuw in de cijfers.

Brugpensioen

SWT staat voor Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag en is de opvolger van het vroegere brugpensioen. Bedoeling is dat oudere werknemers die in SWT terechtkomen, zich “beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt”. In de praktijk blijft het voor de meesten echter een brugpensioen.

Dat stelt ook minister Muyters vast, die met de VDAB in Vlaanderen bevoegd is voor de activering van de SWT’ers. “Het blijft moeilijk om die mensen te motiveren”, zegt Muyters in "De ochtend" op Radio 1. 

Twee redenen

Muyters ziet hier twee redenen voor. De eerste reden is dat SWT’ers, in tegenstelling tot andere werklozen, slechts aangepast beschikbaar moeten zijn en niet actief op zoek moeten gaan naar een job. Alleen als ze een aangepast jobaanbod krijgen, moeten ze in actie schieten. “Zo geef je aan die mensen het signaal dat ze niet veel moeite moeten doen en niet op zoek moeten gaan naar een job”, aldus Muyters.

Dat is een eerste reden. Een tweede reden ziet Muyters in de toeslag die SWT’ers van hun oude werkgever krijgen bovenop hun werkloosheidsuitkering. Op die manier krijgen ze vaak nog zo’n 80 procent van hun oude loon. “Dan moet je aan die mensen zeggen dat ze voor 20 procent extra een hele week moeten werken.”

Afschaffen

Om deze twee redenen pleit de N-VA er nu - opnieuw - voor om het SWT af te schaffen. “Ofwel ben je beschikbaar voor de arbeidsmarkt, ofwel niet. Vandaag is er zo’n grote vraag naar bijkomende arbeidskrachten dat er meer 50- en 55-plussers aan het werk kunnen blijven”, zegt Muyters in “De ochtend” op Radio 1. “Werklozen boven de 50 die niet in SWT zitten, hebben ruim 20 keer meer kans om aan een job te geraken dan SWT’ers.” En daarom wil hij dus af van het stelsel.

Intussen - zegt Muyters - doet de VDAB wat er gedaan moet worden: proberen SWT’ers te activeren. Dat doet de dienst door SWT’ers geautomatiseerde mails met vacatures te sturen. Gemiddeld zijn dat 130 vacatures per SWT’er die voor 2017 op SWT ging, en 233 voor wie daarna in het stelsel terechtkwam. Passende jobs krijgen ze, meer persoonlijk, via een VDAB-bemiddelaar aangeboden. Dat gebeurde het afgelopen jaar bij 107 werklozen die dit jaar in het stelsel terechtkwamen en slechts 14 keer bij mensen die al langer in het stelsel zitten.

Proximus

Deze week werd bekend dat bij Proximus 1.900 banen op de tocht staan, veelal van oudere werknemers wiens profielen niet meer in het bedrijf passen. Dan wordt er weer aan SWT gedacht, maar om dat te vermijden moet Proximus volgens minister Muyters inzetten op opleidingen.

“Iedereen weet dat een job continu verandert en dat zowel werknemers als werkgevers inspanningen moeten doen om die nieuwe jobs te kunnen invullen. Als dat niet gebeurt, zullen wij met de VDAB deze mensen screenen en zien voor welke jobs zij in aanmerking komen en daarnaar begeleiden.”

Beluister hier het interview met minister Muyters in "De ochtend": 

Meest gelezen