N-VA-kopstuk Theo Francken.

Theo Francken (N-VA): "Jean-Marie Dedecker zou een enorme versterking zijn"

Binnen de N-VA heerst al enkele dagen wat controverse over het gerucht dat Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) bij de komende verkiezingen als onafhankelijke op de West-Vlaamse Kamerlijst voor N-VA zou staan. Maar Theo Francken ziet er wel wat in: "Jean-Marie kan daar in mijn ogen zeker een rol spelen."

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in Middelkerke had burgemeester Jean-Marie Dedecker gehint op een plaats op de Kamerlijst bij N-VA. "Als ik het doe, zal het als onafhankelijke van Lijst Dedecker zijn en om de belangen van mijn gemeente te behartigen", zei hij daarover volgens De Standaard.

Theo Francken liet in "De ochtend" op Radio 1 weten wel iets te voelen voor dat idee. "Ik ben al jaren goed bevriend met Jean-Marie. Wij delen veel ideeën. Dus ik ben daar voorstander van, ik denk dat dat een enorme versterking zou zijn."

Jean-Marie Dedecker.

"Zeer arrogant"

Het gerucht oogst nochtans gemengde reacties binnen de N-VA. Zo stelde Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans zich woensdag in "Villa Politica" de vraag of Dedecker wel een plaats verdient op een N-VA-lijst. "Dat is mijn stijl niet."

Dat Dedecker zich laatdunkend had uitgelaten over het Vlaamse parlement als "veredeld Antwerps schepencollege", ging er bij Peumans niet in. "Ik vind dat zeer arrogant. En dan gaan zeggen dat je als onafhankelijke op onze lijst komt staan? Ik heb daar vraagtekens bij. Ik wil daar met de partijvoorzitter nog eens over spreken."

Bekijk hieronder het fragment uit het interview met Jan Peumans in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Francken heeft daar toch enigszins een andere mening over. "Het belangrijkste in de politiek is moed. En je moet visie en strategie hebben. Als je dat combineert, moet je zien dat je sterke lijsten neerlegt. Dat moet in West-Vlaanderen zeker gebeuren. Jean-Marie kan daar in mijn ogen zeker een rol spelen." Om dan te besluiten: "Maar dat is aan Sander Loones..."

Beluister hier het bewuste fragment uit het interview met Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen