Videospeler inladen...

Vlaams koppel dat pension uitbaat in Oostenrijk: "Dit is ongezien"

In Oostenrijk blijft de sneeuwellende duren. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw vier meter dik. Vlaming Noël Gys baat een pension uit in Baad im Kleinwalsertal, in de Oostenrijkse regio Vorarlberg. Zijn dorp is afgesloten van de buitenwereld.

"Sinds woensdag is ons dal helemaal afgesloten, niemand kan er in of uit," vertelt Gys in "De ochtend" op Radio 1. "Woensdagochtend rond 10 uur kwamen de eerste berichten daarover, rond de middag ging de weg dan echt dicht."

Dat er in Oostenrijk een pak sneeuw kan vallen, wist Noël Gys al, maar de toestand nu is erg uitzonderlijk: "De mensen hier zeggen het ook. De hoeveelheid sneeuw op zich is normaal, maar dat die op een ontzettend korte periode gevallen is, is ongezien. Vooral na nieuwjaar is het volop beginnen te sneeuwen en dat is te veel in een zo korte tijd."

Volgens Gys communiceren de Oostenrijkse autoriteiten goed over de toestand, en blijven de praktische gevolgen voor hem beperkt. 'We zijn daar wel op voorbereid. We hebben een pension en een restaurant, en daarvoor hebben we wel voorraden. Maar het grote probleem is dat gasten en leveranciers het dal niet in en uit kunnen. Onze gasten en ons personeel zijn nog gelukkig  nog net op tijd weg kunnen gaan."

Voor vandaag wordt er -tijdelijk- beterschap verwacht: "Straks vanaf 9 uur krijgen we nieuwe informatie van de gemeente. Het is vannacht wel gestopt met sneeuwen, dus vandaag wordt een betere dag. De helikopters zullen dan ook kunnen vliegen. Wij verwachten dit weekend ook nieuwe gasten. Eén groep heeft al afgezegd en wil het risico niet nemen, maar andere mensen wachten nog op nieuws van ons en zouden misschien toch vertrekken."

Bekijk hier de beelden die Noël Gys doorstuurde vanuit Baad im Kleinwalsertal:

Videospeler inladen...

Later dit weekend wordt er in Oostenrijk opnieuw zware sneeuwval verwacht. 

Luister hier naar het gesprek met Noël Gys in "De ochtend":

Meest gelezen