Videospeler inladen...

2018 recordjaar in Antwerpse haven:  meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen

In de haven van Antwerpen is in 2018 meer dan 50 ton cocaïne in beslag genomen, dat is een recordhoeveelheid. Ook het aantal inbeslagnames van andere drugs, zoals heroïne, cannabis en opiaten is sterk gestegen, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. 

Vorig jaar was een topjaar voor drugsvangsten voor de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. De inbeslagname van 50,1 ton cocaïne is een record en betekent een stijging van bijna 22 procent in vergelijking met 2017 (41,2 ton). De cocaïne heeft een straatwaarde van circa 2,5 miljard euro. In vijf jaar tijd is sprake van meer dan een verzesvoudiging.  De cocaïne kwam vooral uit Zuid-Amerikaanse landen zoals Colombia, Ecuador, Brazilië en Chili. 

De belangrijkste manieren waarop de drugs ons land binnengesmokkeld worden, zijn nog altijd zogenoemde rip off-zendingen waarbij de drugs verstopt worden in een container tussen gewone goederen, switch (back) waarbij de drugs door handlangers razendsnel worden overgeladen naar containers die niet worden gecontroleerd, het verbergen van drugs tussen legale zendingen en het verbergen van drugs in de wanden van  containers.  

Ook het aantal inbeslagnames van heroïne (4,4 ton tegenover 1,1 ton in 2017) en marihuana (16,8 ton tegenover 0,6 ton in 2017) is sterk gestegen. 

“De versterking van het drugteam en bijkomende investeringen in scanners werpen duidelijk hun vruchten af", reageert vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). "De douanediensten onderscheppen steeds meer drugs. Dat is een goede zaak. Maar het is even belangrijk om het probleem bij de wortel aan te pakken door de drugsnetwerken op te rollen en de criminelen achter de drugsbendes aan te pakken. Daarvoor werken de douanediensten in het kader van het Stroomplan intensief samen met de lokale en federale politie, het parket en de sociale inspectie."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het recordaantal drugsvangsten in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen