ddp images

Extreme sneeuw in Alpen houdt verband met ons weer hier, weerman Frank Deboosere: "Weer in Europa zit op slot"

Het weer in Europa is geblokkeerd. Hier bij ons in België hebben we al dagenlang hetzelfde weer. En dat is ook de oorzaak van de extreme sneeuw in Oostenrijk. Weerman Frank Deboosere legt uit wat er aan de hand is. 

Al dagenlang worden de Alpen geteisterd door extreme sneeuwval. Volledige dorpen in Oostenrijk werden al tijdelijk van de buitenwereld afgesloten, omdat de sneeuw alle toegangswegen blokkeert. Die extreme weersituatie in Oostenrijk houdt verband met ons weer hier, in het westen van Europa, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Al wekenlang is er daar hetzelfde weer.

Het weerfenomeen heet "blocking". Dat betekent dat hoge- en lagedrukgebieden elkaar niet kunnen afwisselen, wat normaal gesproken wel gebeurt, zegt weerman Frank Deboosere. "Regenzones die normaal gesproken vanuit het Verenigd Koninkrijk tot bij ons komen, geraken er niet door. Daardoor glijden die af naar de Alpen, en dat is de oorzaak van de extreme sneeuwval."

Volgens Deboosere heeft dit bizarre weerfenomeen niets te maken met de klimaatverandering. "Ook in het verleden zagen we al langere periodes met hetzelfde, geblokkeerde weer." 

Bekijk hieronder de uitleg van weerman Frank Deboosere in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bekijk de reportages uit "Het Journaal" over de hevige sneeuwval in de Alpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen