Videospeler inladen...

Twee kinderen van Syriëstrijders mogen vanuit Turkije terugkeren naar België

Twee kinderen van Syriëstrijders mogen naar ons land terugkeren. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Onze regering heeft aan de diplomatieke diensten in Turkije de opdracht gegeven om de nodige reisdocumenten af te leveren aan de meisjes van twee en vier. Hun moeder zit in Turkije in de cel, hun vader is in Syrië omgekomen. 

Het gaat om de twee dochters van een 29-jarige moeder uit Beringen. Zij vertrok zes jaar geleden vanuit België naar het IS-kalifaat, waar ze zwanger werd van de twee. De vader van de kinderen, een IS-strijder, kwam in Syrië om. De vrouw vluchtte daarop eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië naar Turkije. Daar werd ze in april veroordeeld tot 10 jaar cel voor terrorisme.

Het gevolg is dat haar kinderen intussen al een jaar vastzitten in Turkije. Hun Limburgse oma, Rachma, reist regelmatig op en af naar Turkije om haar kleinkinderen te zien en te verzorgen, en probeert hen terug te halen naar België. Vorig jaar getuigde ze nog aan onze journalist Rudi Vranckx,"dat ze haar kleinkinderen het liefst met haar zou meenemen, omdat ze thuishoren in België".

Maar omdat de twee kleine kinderen in Syrië geboren zijn, en dus geen Belgische geboorteakte of identiteitsdocumenten hebben, konden ze tot nu toe niet zomaar naar België terugkeren. Daarop stapte de grootmoeder naar de Brusselse kortgedingrechter. Die verplichtte ons land midden december om reisdocumenten af te leveren aan de kinderen.

28 januari

"Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe dit alles praktisch zal verlopen, maar de kinderen zouden tegen 28 januari in België moeten zijn, aangezien dan de dwangsommen beginnen lopen", zegt Mohamed Ozdemir, de advocaat van de grootmoeders. "Ik heb de grootmoeders gisteren gesproken. Zij zijn verheugd dat de kinderen naar België kunnen komen."

Hoewel de Belgische staat nu reisdocumenten gaat afleveren, betekent dat volgens de advocaat niet dat de regering niet in beroep zal gaan. "Ik heb daar nog steeds geen uitsluitsel over. Ze kunnen ook de reisdocumenten afleveren om de dwangsommen te voorkomen en nadien principieel beroep aantekenen. Zo zouden advocaten niet op het precedent kunnen steunen."

Binnen dit en twee weken landen ze. Dan kan ik mijn leven weer hernemen.

Grootmoeder Rachma Ayad

"Dit is de gelukkigste dag van mijn leven", reageert grootmoeder Rachma Ayad aan VRT NWS. "Ook al was er de uitspraak, we wisten dat ze nog steeds in beroep konden gaan. Maar iedereen is zo blij. De familie staat op z'n kop. Binnen dit en twee weken landen ze. Dan kan ik mijn leven weer hernemen."

"Het eerste wat we gaan doen, is een feestje organiseren", zegt de grootmoeder. "Maar we gaan er ook voor zorgen dat ze snel naar school gaan. De oudste van vier moet binnen een maand al naar school."

Zes andere kinderen

Intussen onderhandelt ons land nog met het Koerdische bestuur in het noorden van Syrië, over de terugkeer van zes andere kinderen. In totaal zouden er 115 kinderen van Belgische Syriëstrijders in Syrië en Irak zitten.

Minister van Justitie Koen Geens over de kinderen in het noorden van Syrië

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen