AFP or licensors

Oppositiekandidaat Fayulu tekent beroep aan tegen verkiezingsuitslag in Congo

De Congolese oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft bij het Grondwettelijk Hof beroep aangetekend tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Hij vraagt dat het hof de stemmen laat hertellen. "Je kunt de resultaten niet zomaar achter gesloten deuren naar je hand zetten", zegt Fayulu.

Fayulu heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 december. Volgens de kiescommissie werd hij tweede na de andere oppositiekandidaat Felix Tshisekedi. Maar waarnemers van de katholieke kerk zeggen dat Fayulu de echte winnaar van de verkiezingen is. 

"In het hoger beroep wordt de nietigverklaring gevraagd van de resultaten die Tshisekedi aanwijzen als president van de republiek", zei een van de advocaten van Fayulu. "Het verzoek tot hoger beroep is gisteren ingediend, en vandaag zijn we naar hier gekomen om het ontvangstbewijs van dit verzoek in te vorderen".

Protest

Bij het huis van Fayulu zijn vandaag honderden van zijn aanhangers  samengekomen. Ze werden door het leger uiteengedreven met traangas en met het waterkanon. Het huis van Fayulu wordt door het leger omsingeld.

(lees voort onder de foto)

Aanhangers van Fayulu gisteren tijdens een manifestatie uit protest tegen de verkiezingsuitslag.
AFP or licensors

Vandaag zijn na de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen trouwens ook de uitslagen van de parlementsverkiezingen bekendgemaakt. Volgens de kiescommissie zijn die gewonnen door de partijen die trouw zijn aan president Kabila. Zij zouden meer dan de helft van de parlementszetels  hebben binnengehaald.

Dat zou betekenen dat oppositiekandidaat Tshisekedi president wordt, maar dat uittredend president Kabila de macht stevig in handen houdt en de regering zal kunnen domineren.  

Meest gelezen