Politie op zoek naar gestolen "Heilige familie" uit Zele die mogelijk van Michelangelo of leerling is

De federale politie is op zoek naar een schilderij dat gisterochtend gestolen werd uit de Sint-Ludgeruskerk in Zele en dat volgens de pastoor mogelijk van Michelangelo of een leerling van hem is. 

Het schilderij "Heilige familie" uit de 16e eeuw werd gisterochtend tussen 5 en 6 uur gestolen uit de kerk. Opmerkelijk is dat het kunstwerk (anderhalve op een meter groot) binnenkort onderzocht zou worden door een Italiaanse specialiste om na te gaan of het van Michelangelo of van een van zijn leerlingen zou kunnen zijn. 

"Het is een werk dat lijkt op een tekening van Michelangelo uit de Portland-collection, een collectie van de Duke of Portpland uit Engeland", zegt pastoor Jan Van Raemdonck aan VRT NWS.  "Een leerling van Michelangelo, Marcello Venusti, heeft daar meerdere kopieën van gemaakt. Mogelijk is het dus zeker wat waard." 

(lees verder onder de afbeelding van het werk) 

Het werk toont de heilige familie, met Sint-Jan de Doper als kind in de linkerbovenhoek. Het kindje Jezus ligt te slapen op de schoot van Maria, terwijl Jozef toekijkt. Johannes de Doper vraagt om stil te zijn. Het schilderij wordt omschreven als "Madonna del Silentio" of "Heilige familie met kleine Sint-Jan". 

"Het werk is nog maar 30 jaar bij ons in de kerk, we hebben het cadeau gekregen van een vzw en waar het vandaan komt, weet ik eigenlijk niet goed", gaat pastoor Van Raemdonck verder. "Wie komt kijken, ziet dat het een waardevol werk is. Met Kerstmis heb ik erover gepreekt. Ik heb toen gezegd dat het een typisch tafereel was, waarschijnlijk van een Italiaanse meester, maar ik heb de naam Michelangelo niet vermeld. Ik heb er toen ook bij gezegd dat mijn volgende roman erover gaat."

De dief is de kerk binnengegaan via de sacristie. Donderdagochtend waren er al verdachte handelingen opgemerkt aan beide toegangsdeuren aan de achterkant van de kerk. 

Volgens een getuige is de verdachte een jongeman van 17 à 20 jaar oud. Hij droeg donkere kledij met grijze kap en had een donkere rugzak bij zich die hij in zijn handen droeg. Hij zou in de richting van de De Deckerstraat gewandeld zijn. 

Getuigen die verdachte handelingen hebben gezien in de omgeving van de Sint-Ludgeruskerk in Zele kunnen terecht bij de speurders via het gratis nummer 0800/30 30 0 of kunnen mailen naar opsporingen@police.belgium.eu.  Lees hier het volledige opsporingsbericht. 

Meest gelezen