Videospeler inladen...

IT-sector vreest voor vertraging van 5G-netwerk: “Als België deze boot mist, hebben we een gigantisch probleem”

België dreigt de boot van supersnel mobiel internet te missen als de regering in lopende zaken geen knopen doorhakt. Daarvoor waarschuwt Danielle Jacobs van de vereniging van ICT-managers in het VRT NWS-programma “De markt”. Als de nodige 5G-frequenties dit jaar niet geveild worden, “heeft België op macro-economisch vlak een gigantisch probleem”, vreest Jacobs.

Wie met z’n smartphone terugvalt van een 4G- op een 3G-verbinding, zal al eens sakkeren dat de verbinding met het internet plots veel trager gaat. Maar 4G is slechts klein bier tegenover 5G, het supersnelle mobiele internet van de toekomst waar telecomoperatoren aan werken. Het 5G-netwerk moet ons in staat stellen om tot honderd keer sneller mobiel te surfen dan nu het geval is.

Om de weg naar 5G vrij te maken, moet de overheid dit jaar nog de nodige frequenties veilen waarover de massa mobiele data door de ether zal reizen. Deze zomer zei minister toenmalig minister van Telecommunicatie Alexander De Croo (Open VLD) zouden telecombedrijven zoals Proximus, Telenet en Orange eind dit jaar een bod zouden kunnen doen op die frequenties.

Philippe De Backer, de partijgenoot die onlangs De Croo opvolgde als minister van Telecommunicatie zegt nu dat de veiling begin volgend jaar zal plaatsvinden. Hoe het ook zij: de IT-sector is er niet gerust op en vreest voor uitstel omdat er geen meerderheidsregering meer is.

Planning

“Ik hoop dat de regering in lopende zaken erin slaagt om de planning aan te houden”, zegt Danielle Jacobs van Beltug, de vereniging van ICT-managers, in het VRT NWS-programma “De markt”.

“Ik weet niet of dit zal lukken en ik denk dat niemand daar concreet zicht op heeft, maar ik weet wel dat we de boot van 5G absoluut niet mogen missen”, maakt Jacobs zich sterk. Wat als we die boot wel missen? “Dan hebben we op macro-economisch vlak gewoon een gigantisch probleem in België”, waarschuwt Jacobs.

5G zal vooral voor de professionele markt belangrijk zijn, legt Jacobs uit. “Denk aan de slimme steden en de zelfrijdende auto’s. Bij zulke technologie zijn vertragingen op het mobiele netwerk in de toekomst inacceptabel.” En dus zal het huidige 4G-netwerk niet volstaan en moeten we volgens de ICT-sector dringend werk maken van 5G.

Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) ziet ook de noodzaak om het 5G-netwerk zo snel mogelijk uit te rollen en zegt dat hij er alles aan doet om de gewesten en gemeenschappen hiervan te overtuigen. Zij moeten namelijk ook hun fiat geven.  

De Backer zal het dossier daarom komende tijd op de tafel leggen in het overlegcomité, waar alle regeringen van het land samenzitten. “In het beste geval zal de frequentieveiling begin 2020 kunnen plaatsvinden”, verwacht de minister.

Bekijk hier het interview met Danielle Jacobs in “De markt”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen