Videospeler inladen...

Aantal manifestanten neemt opnieuw fors toe op 9e actiedag: 84.000 "gele hesjes" over heel Frankrijk

In verschillende grote Franse steden zijn er voor het negende weekend op rij weer manifestaties van "gele hesjes". Het aantal manifestanten is fors toegenomen in vergelijking met de voorbije weken. Over heel Frankrijk werden zo'n 84.000 "gele hesjes" geteld. Wel werden er minder ernstige gewelddaden gesignaleerd.

Het protest leek de laatste weken in dalende lijn te gaan, maar de "gele hesjes" versagen duidelijk niet, integendeel. Verspreid over Frankrijk zijn vandaag opnieuw 84.000 manifestanten op de been geweest om te protesteren tegen het sociale en fiscale beleid van de regering. Dat zijn er een pak meer dan de 50.000 betogers die vorig weekend werden geteld of de 30.000 rond de feestdagen.

Hoewel er in verschillende steden opnieuw opstootjes zijn gemeld tussen de betogers en de ordediensten, verliepen de betogingen globaal gezien rustiger in vergelijking met de voorbije weken. Ook al dankzij een enorme inzet van politieagenten. Toch werden 244 mensen opgepakt, sommigen hadden illegale wapens op zak.

In de hoofdstad Parijs werden zo'n 8.000 manifestanten geteld in de buurt van de Arc du Triomphe. Onder meer daar zette de politie opnieuw het waterkanon en traangas in, maar de politie had de onlusten volgens Franse media snel onder controle. "De verantwoordelijkheid heeft het gehaald van de verleiding tot confrontatie", verwoordde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner het.

5.000 "gele hesjes" in Bourges

Een grote manifestatie was er ook in Bourges, na een online oproep om "in het centrum van Frankrijk" op straat te komen. Van de lokale overheid mocht niet in de binnenstad betoogd worden, maar zo'n 500 mensen deden dat toch. Deelnemers aan een grote optocht, bijna 5.000 in totaal, stapten op langs het officiële parcours.

"Gele hesjes" bij de kathedraal van Bourges.
AFP or licensors

Ook in onder meer Caen, Rouen en Straatsburg zijn er manifestaties geweest. In Toulouse, in het zuiden, kwamen meer dan 5.000 mensen op straat. De sfeer raakte er verhit en het kwam tot onlusten tussen de manifestanten en de ordediensten.

Gisteren had de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd dat hij maandag zijn "brief aan de Fransen" zal bekendmaken. Hij zal daarin onder meer preciseren wat hij wil doen met de conclusies van het grote nationale debat, dat dinsdag wordt gelanceerd.

Bekijk hieronder beelden van het protest in Frankrijk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen