Videospeler inladen...

N-VA wil federaal opnieuw besturen, "met confederale omslag als hoogste ambitie"

De N-VA wil na de verkiezingen van 26 mei opnieuw mee besturen op federaal vlak. Maar de Vlaams-nationalisten leggen daarbij wel het confederalisme op tafel. "De confederale omslag is onze hoogste ambitie", liet voorzitter Bart De Wever verstaan op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. 

De N-VA stapte eind vorig jaar uit de federale regering door de crisis rond het VN-Migratiepact. Maar de partij wil wel degelijk nog op federaal niveau mee besturen na de verkiezingen van 26 mei. Wie ook in de regering wil, is de PS. Voorzitter Elio Di Rupo sprak gisteren over de "herovering" na vijf jaar oppositie voor de Franstalige socialisten.

"Als meneer Di Rupo Wallonië wil heroveren, wil ik hem daar zelfs in geloven. Maar dan zal dat alleen kunnen na een confederale hervorming. Hij mag links besturen met zijn vrienden, voor eigen rekening. Wij zullen dan hopelijk Vlaanderen kunnen besturen voor eigen rekening. Dan zijn we goede vrienden. Maar samen een federale regering met de PS gaan we niet doen, toch niet om gewoon te besturen", reageert Bart De Wever.

De Wever legt hoe dan ook het confederalisme duidelijk op tafel. "Onze hoogste ambitie is inderdaad die confederale omslag." Maar de N-VA-voorzitter beseft dat hij voor die confederale omslag bondgenoten zal moeten vinden. "Mijn boodschap nu is dat wij ons niet buitenspel laten zetten. We gaan voor dat confederalisme, wij gaan elke stem die we krijgen proberen om te zetten in verantwoordelijkheid."

Bondgenoten?

CD&V-voorzitter Wouter Beke laat alvast verstaan dat de N-VA volgens hem niet gemakkelijk bondgenoten zal vinden. "Ze hebben net een federale regering opgeblazen waardoor ze mogelijke bondgenootschappen verloren zijn. Dat is zoiets als de Mont Ventoux willen opfietsen, maar intussen eerst je eigen banden en die van de anderen plat steken. Dat wordt een heel moeilijke bergrit."

Wat als de N-VA inderdaad geen bondgenoten vindt voor het confederalisme, stappen ze dan toch in een federale regering? "Dat zal afhangen van wat de constellatie is, welke formules er mogelijk zullen zijn. Er zal iets tegenover moeten staan", dixit De Wever. "Wij hebben een duidelijk programma, met ambities rond het veiligheidsbeleid, rond migratie, sanering en sociaal-economische hervormingen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen