Bergingsoperatie zeecontainers in Nederlands Waddengebied is begonnen

De grote bergingsoperatie van de zeecontainers op de Noordzee die vorige week overboord zijn geslagen van de MSC Zoe, is begonnen. Twee schepen zijn vrijdagavond vanuit IJmuiden in Nederland uitgevaren richting de Eemsgeul, waar een container in de weg ligt voor de scheepvaart.

Het is nog onduidelijk of de twee bergingsschepen ook echt aan bergen toekomen. De weersomstandigheden en de ligging van de container bepalen of er echt gewerkt kan worden. Er wordt onstuimig weer verwacht en het is nog niet duidelijk hoe de container erbij ligt. 

Als de twee schepen erin slagen de container te bergen, dan is het de bedoeling dat ze volgende week voortdoen met de bergingswerkzaamheden in de buurt van Terschelling. Naar verwachting komt er vandaag nog een bergingsschip aan in IJmuiden. Dat vertrok eerder vanuit Noorwegen en is nu aangekomen in Denemarken.

De in totaal 291 containers sloegen overboord in de nacht van 1 op 2 januari. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen. De operatie wordt uitgevoerd in opdracht van de rederij MSC.  De hele bergingsoperatie zal vermoedelijk maanden duren. 

Meest gelezen