Videospeler inladen...

Rudi Vranckx is in Jemen, waar de kinderen het grootste slachtoffer zijn van het geweld

Nieuws uit Jemen is schaars: buitenlandse journalisten geraken er maar moeilijk binnen. Maar Rudi Vranckx is er in geslaagd om door het land te reizen, op zoek naar verhalen in de oorlog. Het geweld zou al tienduizenden slachtoffers hebben gemaakt, maar de honger en de ziekte die het conflict zaaide, eisen nu een nog een hogere tol. Dat  ook kinderen het slachtoffer zijn, blijkt uit bovenstaande reportage.

Volgens de VN is Jemen momenteel de zwaarste door de mens veroorzaakte humanitaire crisis ter wereld. Voor de oorlog in 2015 losbarstte, was Jemen al het armste land van de Arabische wereld. Het vier jaar durende conflict heeft het land nog een eind dieper in de put geduwd.

Vandaag woedt in Jemen bijvoorbeeld de grootste choleracrisis ter wereld. 17,8 miljoen Jemenieten lijden honger en volgens Unicef sterft er elke tien minuten een kind aan te behandelen ziektes of ondervoeding. 

De Jemenieten zijn het slachtoffer van een machtsstrijd tussen twee presidenten in een land waar al veel langer onrust broeide. En de regionale grootmachten, die spelen mee. Iran steunt de Houthi-rebellen en  Saudi-Arabië leidt samen met de Emiraten en andere Arabische landen een dodelijk luchtoffensief. De Saudische blokkades die Iraanse wapenleveringen moeten tegengaan, hebben ook de prijzen van voedsel en brandstof de hoogte in gejaagd. Hulpgoederen raken Jemen amper in; rampzalig voor een land dat voor 80% afhankelijk is van import.

Op het diplomatieke niveau beweegt er wel wat, maar de vraag is hoeveel impact dat heeft op het terrein. Eind vorig jaar onderhandelden de strijdende partijen in Zweden onder de vleugels van de VN. Het bestand dat daarvan het resultaat was, werd bijna meteen geschonden.

Meest gelezen