VRT

Tom Waes schoolt in nieuw programma gewone burgers om tot Special Forces

Tom Waes gaat in "Kamp Waes", een nieuw programma voor Eén, gewone burgers omscholen tot Special Forces, de hypergetrainde militairen van het Belgische leger die op elk moment ingezet kunnen worden voor elk type opdracht.  De opnames vinden deze zomer plaats, geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen. 

Tom Waes is zelf een durfal die geen fysieke of mentale uitdaging uit de weg gaat. Dat was al te zien in programma's als "Tomtesterom" en "Wauters vs Waes". Voor een nieuw Eén-programma "Kamp Waes" daagt hij nu de modale Vlaming uit. 

Hij is op zoek naar kandidaten, zowel mannen als vrouwen, die willen proeven van wat de loodzware opleiding van de Special Forces Group van het Belgische leger inhoudt. De toelatingsproeven en opleiding van de Special Forces zijn legendarisch zwaar met een zeer laag slaagpercentage.

Zowel fysiek als mentaal moeten kandidaten bij de Special Forces tot het uiterste kunnen gaan. Daarnaast worden ze op de meest uiteenlopende vaardigheden getest: oriëntatie, gevechtstechnieken, observatietechnieken... en dat alles in zeer uitdagende omstandigheden.

"Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door mensen die zowel fysiek als mentaal tot het uiterste kunnen gaan", zegt Waes. "En op dat vlak zijn de leden van de Special Forces wellicht de allerstrafsten in ons land. Een programma in samenwerking met hen, dat moet wel vuurwerk opleveren."

Slechts 2 procent van de bevolking beschikt over de juiste capaciteiten om bij ons te kunnen slagen

Special Forces

De Special Forces zijn een kleine en zeer discrete eenheid. Ze stellen voor het eerst in de geschiedenis hun opleiding open voor gewone burgers. Ook voor hen is dit dus een bijzonder project. "Ook voor ons wordt het een experiment, want we hebben geen idee hoe "gewone" burgers hierop zullen reageren. Algemeen wordt gesteld dat slechts 2 procent van de bevolking over de juiste capaciteiten beschikt om bij ons te kunnen slagen. En dan nog."

Wie zich geroepen voelt, kan zich vanaf nu inschrijven via de website van Eén. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich kandidaat stellen, deelnemers aan het programma moeten minstens 18 jaar zijn. Wie zich inschrijft, is best sportief, want een echte Special Forces-operator moet in topconditie zijn. Een bekende proef bij de Special Forces is bijvoorbeeld de Bergham Run: een loopproef waarbij je met een rugzak van 20 kilogram 8 kilometer moet afleggen in 50 minuten. Meer informatie over de Special Forces Group vind je hier. 

Meest gelezen