Videospeler inladen...

Vranckx in Jemen, waar burgers gedood worden en Werelderfgoed wordt vernield

Al sinds maart 2015 is de Jemenitische hoofdstad Sanaa het doelwit van een intense luchtcampagne, geleid door Saoedi-Arabië. De bombardementen sparen burgerdoelen echter niet: scholen, ziekenhuizen, woonwijken en voedselfabrieken werden al zwaar getroffen, net als het het oude centrum van de stad, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Rudi Vranckx praat in de stad met enkele slachtoffers.

"Mijn moeder stierf toen de eerste raket insloeg," getuigt een jonge man. "We brachten de andere familieleden naar een auto. Toen kwam de tweede raket. Iedereen kwam om." Een beetje verder ontmoet Rudi een 11-jarig meisje. Zij trof haar twee vriendinnetjes verminkt en gedood aan in hun ouderlijke huis.

De getuigenissen zijn geen uitzondering. In 2016 kwamen meer dan 100 burgers om tijdens een luchtaanval op een begrafenisceremonie in Sanaa. In augustus 2018 stierven er nog eens 40 kinderen en 19 volwassenen toen hun schoolbus werd getroffen door een gevechtsvliegtuig van de Saoedische coalitie. Ontelbare burgers kwamen door raketten die in woonwijken terechtkwamen. De vernieling maakt niet enkel burgerslachtoffers, maar brengt ook het erfgoed in gevaar.

Sanaa bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek zelfs nog oudere nederzettingen. In de 7e en 8e eeuw werd de stad een belangrijk centrum voor de verspreiding van de islam. Die geschiedenis vertaalt zich in 103 moskeeën, 14 hamams en meer dan 6000 huizen, allemaal gebouwd voor de 11e eeuw. De hoge toren-huizen van Sanaa zijn wereldberoemd.

De oude binnenstad werd dan ook  1986 op de Unesco werelderfgoedlijst gezet. Sinds 2015 staat de site genoteerd als "werelderfgoed in gevaar". Ten minste zestig van de Jemenitische monumenten zouden sinds het conflict beschadigd of vernietigd zijn.

Bekijk hier de reportage van Rudi Vranckx in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen