Videospeler inladen...

43 camera's gaan inhaalverbod vrachtwagens controleren

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Er komt ook een betere handhaving: 38 vaste en 5 mobiele ANPR-camerasystemen zullen controleren op het verbod. Er komt bovendien ook controle op het inhaalverbod bij regenweer.

Vroeger gold er op de Belgische 2x2-rijbanen een algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens. Inhalen mocht alleen als een bord langs de weg dat uitdrukkelijk toeliet. In alle andere Europese landen is de logica omgekeerd: vrachtwagens mogen inhalen, tenzij een bord langs de weg het uitdrukkelijk verbiedt. De Belgische uitzonderingssituatie zorgde voor veel verwarring bij het internationale vrachtverkeer, zo bleef het inhaalverbod in de praktijk vaak dode letter. Er werd bovendien weinig gecontroleerd.

De federale regering heeft het algemene inhaalverbod onlangs afgeschaft. Weyts liet daarna onderzoeken waar en wanneer een inhaalverbod aangewezen is. Het zal gaan om bijna de helft van alle 2x2-rijbanen in Vlaanderen. Op nog eens een kwart zal het verbod enkel tijdens de spits gelden. Net zoals in de rest van Europa zal een verkeersbord langs de weg aangeven waar het inhaalverbod van kracht is.

ANPR-camera's

Op 38 locaties in Vlaanderen zullen vaste ANPR-camera's in staat zijn om inhalende vrachtwagens te flitsen. Daarbovenop zal vanaf dit jaar minstens één mobiele camera in elke Vlaamse provincie actief worden.

Er komt ook controle op het inhaalverbod bij regenweer. Veertien bestaande ANPR-installaties worden uitgerust met een regensensor.

Regencamera's

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft van Weyts een uitnodiging gekregen om te overleggen over de regencamera's. Mogelijk is er een federaal initiatief nodig om vast te leggen hoeveel neerslag er moet vallen voor het inhaalverbod van kracht is. Bellot wijst er wel op dat nieuwe initiatieven niet voor de hand liggen met de minderheidsregering.

Bekijk hier het verslag in "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen