Videospeler inladen...

Burgemeester van Poolse stad Gdansk in kritieke toestand na steekpartij tijdens liefdadigheidsevent

Burgemeester Pawel Adamowicz van de Poolse stad Gdansk is vanavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevent. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand is zeer ernstig.

Het incident gebeurde toen burgemeester Adamowicz op het podium stond tijdens de finale van een liefdadigheidsevent waarop enkele honderden mensen aanwezig waren. Hij werd aangevallen met een scherp voorwerp, allicht een mes.

Volgens Poolse media klom een man het podium op en riep hij dat hij onschuldig in de gevangenis heeft gezeten toen de toenmalige partij van burgemeester Adamowicz in de Poolse regering zat. Daarna was te zien hoe de burgemeester naar zijn buik greep. Een verdachte is intussen opgepakt.

Adamowicz werd "in zeer ernstige toestand" afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij moest gereanimeerd worden. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Brudziński spreekt van een "daad van onverklaarbare barbarij".

Bekijk hieronder de amateurbeelden waarop de dader te zien is tijdens en na de aanval op het podium:

Videospeler inladen...
Pawel Adamowicz tijdens een manifestatie in Gdansk vorig jaar

Meest gelezen