Videospeler inladen...

Defensie wil aanwezigheid in Afghanistan opvoeren: "Elke dag sterven 30 leden van Afghaanse veiligheidsdiensten"  

Ons land is van plan om meer soldaten naar Afghanistan te sturen. Vandaag zijn al zo’n 90 militairen actief in het noorden van het land, bij Mazar-e-Sharif, maar de plannen liggen klaar om extra elite-eenheden te sturen. Volgens de Belgische commandant in het noorden van Afghanistan is dat ook nodig. Dat vertelde hij aan VRT-reporter Jens Franssen, die ter plaatse is. Het zal wel pas de volgende regering zijn die de beslissing neemt.

Ook in 2018 was Afghanistan het gevaarlijkste land ter wereld, waar het meest mensen stierven in de gewapende strijd. Volgens Nick (een schuilnaam), de commandant van de Belgische militairen in het noorden van Afghanistan, is de Belgische bijdrage aan de stabiliteit noodzakelijk.

"Het is het engagement van België om hier nog lang aanwezig te zijn. Onze steun is vandaag noodzakelijk en dat zal in de toekomst ook nog zo blijven." 

Oorlog stopt niet: Belgen patrouilleren, dag en nacht

Videospeler inladen...

Vier "dingo's", zware gepantserde Belgische militaire voertuigen met een gewicht van 12 ton ploegen in de striemende regen de heuvels op aan de voet van het gebergte.

Regen, grijsbruine modder, glibberige wegen, en een onzichtbare vijand die overal en altijd kan toeslaan, maken patrouilleren in het noorden van Afghanistan lastig en gevaarlijk. De Belgische militairen uit Leopoldsburg zijn hier niet om te vechten tegen de taliban, maar om de veiligheid te verzekeren rond de provinciehoofdstad Mazar-e-Sharif en de internationale luchthaven met grote militaire basis.

Foto: Fabian De Wilde.

De Belgen patrouilleren niet alleen overdag maar ook ’s nachts, onder meer omdat ze daarvoor als een van de besten zijn uitgerust. Ze beschikken over performante nachtkijkers en maken sinds kort gebruik van kleine onbemande vliegtuigjes met warmtecamera’s die ook in het donker kunnen waarnemen.

Vier grote donkere kolossen in het duister

Het is een bevreemdende ervaring, met vier gepantserde wagens zonder het minste licht door de aardedonkere Afghaanse nacht rijden. Als je in de vrieskou uitstapt, zie je enkel vier grote donkere kolossen in het duister.

De Belgische verkenners werken met nachtkijkers en infraroodlicht. "Door het duister kunnen wij dankzij onze nachtkijkers en thermische camera's ongezien door het terrein en langs dorpen rijden, terwijl wij wel alles kunnen waarnemen en registreren, ook op grote afstand’, zegt de pelotonscommandant.

Foto: Fabian De Wilde.

Vechten tegen een onzichtbare vijand

Videospeler inladen...

De Belgen in Afghanistan vechten zelf niet tegen de taliban. Det gevecht moet worden gevoerd door de verschillende Afghaanse elite-eenheden. Een taak waar ze, onder meer door grote verliezen, steeds minder in slagen.

Dagelijks komen 30 tot 40 Afghaanse politiemensen, militairen of medewerkers van de veiligheidsdiensten om. Tijdens ons verblijf hier in Mazar-e-Sharif kwamen bij één nachtelijke raid op een politiepost maar liefst 18 politieagenten om. De streek rond Mazar-e-Sharif ligt aan de voet van de bergen. De voorbije jaren was het hier relatief rustig, in verhouding met de rest van het land.

Foto: Fabian De Wilde.

Maar de voorbije maanden wordt ook hier steeds vaker gevochten. Het gaat daarbij om de taliban, een beweging van uiterst conservatieve en vaak radicale moslims.

Maar evengoed speelt de grootschalige handel in ruwe opium en drugs een rol. "Een op termijn onhoudbare situatie", vertelde een hoge Belgische militair enkele weken geleden. "Op weekbasis verliest de Afghaanse regering bijna 250 man. Dat hou je niet vol. Dat krijg je niet wekelijks weer aangeworven en opgeleid."

Sinds de terugtrekking van de internationale ISAF/NAVO troepen in 2014 hebben de taliban intussen weer 60 procent van het Afghaanse territorium veroverd. De provinciehoofdsteden en de hoofdstad Kabul zijn voorlopig wel nog allemaal in handen van de regering.

Videospeler inladen...
Foto: Fabian De Wilde.
Foto: Fabian De Wilde.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen