Videospeler inladen...

Duitse skiërs omgekomen bij lawine in Oostenrijk, hoogste lawinerisico in Tirol

In Lech in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg zijn drie Duitse skiërs omgekomen in een lawine. Een vierde skiër is nog vermist. In grote delen van Oostenrijk gelden lawinewaarschuwingen door de extreme hoeveelheden sneeuw die de voorbije dagen en de voorbije nacht zijn gevallen. In delen van Tirol geldt zelfs het hoogste waarschuwingsniveau.

De skiërs waren vier vrienden, een twintiger, twee dertigers en een vijftiger, uit Zuid-Duitsland. Ze waren in het skigebied Lech am Arlberg onderweg op een afgesloten skiroute en werden zaterdagavond als vermist opgegeven. Ze werden vrij snel gelokaliseerd via hun gsm. Kort voor middernacht werden de lichamen van drie van hen teruggevonden. De vierde man is nog vermist, maar de zoektocht moest wegens te groot lawinegevaar worden afgebroken. 

Weer nieuwe sneeuw verwacht

Gisteren was boven de 2.000 meter alarmniveau 3 (op een schaal tot niveau 5) van kracht in Lech. In andere skigebieden is alarmniveau 4 van kracht. Daar is het leger ingeschakeld om wegen vrij te maken en pakken sneeuw van daken te ruimen.

Afgelopen nacht heeft het opnieuw gesneeuwd, waardoor het gevaar op lawines nog toeneemt. Ook de komende dagen wordt nog sneeuw verwacht. Op grote hoogte zou er tegen dinsdag tot ruim een meter verse sneeuw kunnen vallen. In verschillende districten in Oostenrijk en Zuid-Beieren blijft de noodtoestand van kracht.

In delen van Oostenrijk is al opnieuw het hoogste lawinewaarschuwingsniveau afgekondigd. Voor morgen geldt voor het westen van Tirol kortstondig waarschuwingsniveau 5. De autoriteiten dringen erop aan om de veiligheidsinstructies strikt te volgen en om de beveiligde skipistes niet te verlaten.

Tegen midden volgende week is wel beterschap in zicht. "Na een kritieke lawinefase die snel van start gaat, vindt een ommekeer meestal net zo snel plaats", zegt de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol. "De situatie zal tegen het midden van de week grotendeels beter zijn."

Bekijk hier het verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen