Federaal minister van Mobiliteit Bellot over vertraging Gewestelijk Expresnet: "De Walen moeten voor eigen deur vegen"

De vertraging en de meerkosten voor de aanleg van het Gewestelijke Expresnet (GEN) rond Brussel is voor een belangrijk deel de schuld van de Waalse gemeenten. Die opvallende uitspraak deed federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op de Franstalige commerciële omroep RTL. "De Walen moeten voor hun eigen deur vegen", klonk het.

Het GEN is een voorstadsnetwerk van spoorlijnen in en rond Brussel om de hoofdstad beter bereikbaar te maken voor pendelaars. De werkzaamheden hadden eigenlijk al rond het jaar 2000 klaar moeten zijn. Maar vandaag is het GEN nog altijd niet af, pas in 2031 zou dat het geval moeten zijn. Een belangrijke oorzaak van de vertraging is geldgebrek. Twee jaar geleden kondigde minister Bellot een investering van 1 miljard euro aan om het GEN af te werken.

Aan Vlaamse kant ligt het GEN er wel al grotendeels. "Daar is de grootste sectie inderdaad al in werking, goed voor 500 miljoen euro. Het binnenrijden in Brussel blijft nu nog over en dat is de moeilijkste taak. Dat is een werf van 60 à 70 miljoen voor enkele honderden meters. Pas als dat af is, zullen we kunnen zeggen dat het GEN aan Vlaamse kant afgewerkt is", aldus Bellot in het debatprogramma "C'est pas tous les jours dimanche" op RTL. Hij rekent daarvoor op nog 3 jaar.

Aan Waalse kant is het een ander verhaal. Voor het GEN-traject van Brussel naar Nijvel zou bijvoorbeeld nog 12 jaar nodig zijn. In dat licht kreeg de Franstalige liberale minister Bellot op RTL de boude opmerking dat Franstaligen wel eens de indruk zouden kunnen hebben dat onder Bellot Vlaanderen veel heeft gekregen. "L'impression que la Flandre a le beurre, l'argent du beurre et le sourire de François Bellot", klonk de Franse boutade.

"Ruim een derde van de budgettaire overschrijding is te wijten aan lokale eisen van Waalse gemeenten"

Iets wat Bellot meteen weerlegde. "In het geval van het GEN moeten de Walen voor hun eigen deur vegen. Om vergunningen te krijgen in de stations in Wallonië, eisten de gemeenten om bloembakken te plaatsen, om ronde punten aan te leggen, enzovoort. In Vlaanderen was dat niet het geval. Meer dan een derde van de overschrijding van het budget voor het GEN in Wallonië is te wijten aan puur lokale eisen. Dat zegt het Rekenhof."

"Men zei "Als jullie een vergunning willen,  geef ons dan geld voor die zaken". Men heeft het fonds voor het GEN als een fonds zonder limieten beschouwd", liet minister François Bellot optekenen.

Meest gelezen