Sophie Kip

Parket bevestigt: truckchauffeur die geel hesje doodreed is opgepakt

De Nederlandse vrachtwagenchauffeur die ervan verdacht wordt dat hij vrijdag een manifestant van de gele hesjes heeft doodgereden in ons land, is in Nederland opgepakt. Dat bevestigt het parket van Luik aan VRT NWS.

De arrestatie komt er na een persconferentie die het Belgische parket gisteravond hield. Daarop werd bekendgemaakt dat er een Nederlander van 56 werd gezocht die vrijdagavond was doorgereden nadat hij op de snelweg E25 een 50-jarige betoger had doodgereden. Het incident gebeurde bij een blokkade van 20 à 30 demonstranten met gele hesjes, ter hoogte van Visé, in de provincie Luik.

Een ooggetuige gaf de nummerplaat van de betrokken vrachtwagen door, waardoor achterhaald kon worden van welk bedrijf de truck was. Dat bedrijf gaf door wie er achter het stuur van de vrachtwagen had gezeten. 

Aanhoudingsbevel

De vrachtwagen werd leeg teruggevonden op een parkeerplaats in de buurt van Tilburg, net over de Belgische grens en de Nederlandse politie kreeg de chauffeur in het vizier.

Het was alleen wachten tot het Belgische gerecht een Europees aanhoudingsbevel uitvaardigde. Dat gebeurde dus gisteravond.

De man werd daarop aangehouden, zo meldden Nederlandse media gisterenavond. Het parket van Luik was een hele ochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar bevestigde in de loop van de voormiddag aan VRT NWS.

Volgens het Nederlands persbureau ANP zit de man vast in Nederland en wordt hij in de loop van de dag verhoord. België heeft om overlevering van de man gevraagd. Als hij daarmee instemt, is hij in de loop van volgende week in België. Als hij weigert, moet een rechter beslissen en duurt het iets langer.

Filterblokkade

Het gerecht heeft intussen ook meer details gegeven over hoe het incident mogelijk is verlopen. De demonstranten die op de snelweg stonden hielden dus een filterblokkade: auto's werden doorgelaten, vrachtwagens niet.

Toen de Nederlandse chauffeur met zijn vrachtwagen op de rijstrook wilde rijden die voor de auto's bedoeld was, zouden twee mannen ernaartoe zijn gelopen. Eén van de twee zou met een sleutel de zijruit van de vrachtwagen hebben willen inslaan. Het is nog onduidelijk of dat ook gebeurd is; op de plek van het incident werd wel gebroken glas gevonden.

Na het incident zou de vrachtwagen zijn doorgereden en zou de manifestant onder de vrachtwagen terecht zijn gekomen en is de chauffeur doorgereden. Verder onderzoek moet uitwijzen of dit verhaal klopt en of de chauffeur al dan niet bewust de manifestant heeft aangereden, maar het parket van Luik gaat er op basis van de informatie waarover men nu beschikt vanuit dat de bestuurder bewust op de manifestant is ingereden.

Meest gelezen