In Griekenland wankelt de regering door naamsverandering Macedonië

De minister van Defensie Panos Kammenos heeft zijn ontslag aangeboden. Hij kan niet aanvaarden dat het noordelijke buurland 'Noord-Macedonië' zal heten. Premier Tsipras wil nu zo snel mogelijk een vertrouwensstemming. Dat verhoogt de kans op vervroegde parlementsverkiezingen.  

Het was de Grieken altijd al een doorn in het oog dat het noordelijke buurland zich 'Macedonië' noemde. Die naam hoort in eerste instantie aan de Grieken toe, vinden ze. Maar in juni vorig jaar vonden de Griekse en Macedonische regeringen een compromis: Noord-Macedonië. Afgelopen vrijdag stemde het Macedonische parlement daarmee in, en keurde het de grondwetswijziging goed die daarvoor vereist is. 

Nu moet het akkoord ook nog van Griekse kant worden goedgekeurd. En zoals al langer kon worden verwacht, gaat de kleine coalitiepartner in de Griekse regering op de valreep nog dwars liggen. De Onafhankelijke Grieken (ANEL) waren altijd al een onwaarschijnlijke partner voor het radicaal-linkse Syriza van premier Tsipras. Maar beide partijen vonden elkaar lange tijd in hun verzet tegen Europese bezuinigingsprogramma's. In de Macedonische naamskwestie lijken hun wegen nu te scheiden.  

Vertrouwensstemming

Panos Kammenos is de leider van de nationalistische Onafhankelijke Grieken. Sinds de start van de regering-Tsipras was hij minister van defensie. Kammenos diende vandaag zijn ontslag in als minister. Hij zegt dat hij de deal met Macedonië onmogelijk kan slikken, omdat het woord 'Macedonië' nog altijd in de benaming zit. Bij de stemming in het Griekse parlement zal hij tegen stemmen, en hij roept zijn partijgenoten met aandrang op om hetzelfde te doen. Volgens Kammenos stapt zijn hele partij uit de regering. 

ANEL heeft slechts zeven zetels in het parlement, maar dat was voldoende om de regering-Tsipras van Syriza (een partij met 145 zetels) tot nu toe een meerderheid te bezorgen. Als alle zeven parlementsleden van ANEL inderdaad zouden tegen stemmen, heeft Tsipras de steun van tenminste zes oppositieleden nodig om de Macedonië-deal goedgekeurd te krijgen. Toch staat het helemaal niet vast dat de hele fractie Kammenos zal volgen; enkelen hebben al verklaard dat ze voor zullen stemmen. 

De premier heeft nu beslist om een vertrouwensstemming te vragen in het parlement, zodat het duidelijk wordt op wiens steun hij nog kan rekenen. Die stemming komt er allicht nog de komende week.

Belgische scenario's?

Mocht Tsipras zijn meerderheid verliezen, zijn er in principe nog verschillende scenario's mogelijk. Normaal gezien moeten de Grieken pas in oktober weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Tsipras zou meteen en zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen kunnen uitroepen. Of hij kan proberen om tot oktober voort te regeren met de al dan niet wisselende steun van een aantal oppositieleden of -partijtjes. Of hij kan in lopende zaken gaan tot 26 mei, de dag waarop de Grieken ook Europees naar de stembus moeten, en er dan meteen de parlementsverkiezingen aan vasthaken.

De scenario's en experimenten die zich op dit moment in België ontrollen, zouden weldra in Griekenland navolging kunnen krijgen. 

Meest gelezen