Videospeler inladen...

Israël heeft alle tunnels van Hezbollah gevonden

Israël heeft alle tunnels van de Libanese radicale militie Hezbollah gevonden. Dat zegt het Israëlische leger zelf. De operatie was begin december begonnen en is nu succesvol afgerond. "We hebben alle tunnels gevonden. Het waren er zes en we hebben geen aanwijzingen dat er nog meer zouden zijn", klinkt het.

Volgens Israël wilde Hezbollah de tunnels gebruiken om het land aan te vallen. Al sinds 2005 is er sprake van een geheim tunnelcomplex bij de grens met Israël en Libanon. Het tunnelcomplex zou bestaan uit tunnels, opslagplaatsen, commandocentra en zou uitzichtposten van terreurgroep Hezbollah met elkaar verbinden. Traditioneel staat de radicale sjiïtische beweging Hezbollah erg sterk in het zuiden van Libanon. Hezbollah krijgt financiëel en logistiek hulp van Iran, Israëls aartsvijand.

Tot december had Israël onvoldoende informatie om in te grijpen. Wellicht heeft het Israëlische leger dezelfde technologie gebruikt om tunnels op te sporen als die die het inzet bij de grens met Gaza. Daar zijn er al eerder operaties uitgevoerd om tunnels te detecteren en te vernietigen. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder was Israël begonnen met het verstevigen van de grens met Libanon door onder meer een betonnen muur te bouwen. Israël en Hezbollah raakten al eerder slaags. In 2006 voerde Israël nog een grondoffensief uit in het zuiden van Libanon, nadat het maandenlang werd bestookt door raketten vanuit Libanon. Die werden afgevuurd door Hezbollah.

Meest gelezen