De voortvluchtige Cesare Battisti, in enkele mogelijke vermommingen.

Italiaanse terrorist Cesare Battisti is na bijna 40 jaar opgepakt in Bolivia

De Italiaanse extreemlinkse terrorist Cesare Battisti, die op de vlucht was voor het Braziliaanse gerecht, is opgepakt in Bolivia. Hij wordt uitgeleverd aan Italië, waar hij een levenslange gevangenisstraf zal moeten uitzitten. Battisti was in de "loden jaren" lid van een extreemlinkse groepering die verantwoordelijk was voor vier politieke moorden.

Cesare Battisti, vandaag 64 jaar, was in de jaren 70 lid van de extreemlinkse groepering Proletari Armati per il Comunismo (PAC, Gewapende Proletariërs voor het Communisme). De beweging was tijdens de "loden jaren" verantwoordelijk voor vier politieke moorden in Italië. 

Battisti werd in 1993 bij verstek veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij de moorden, maar hield vol dat hij onschuldig was.

In afwachting van zijn proces was hij in 1981 al ontsnapt naar Frankrijk. Daar kon hij rekenen op de bescherming van de toenmalige president François Mittérand nadat hij het geweld had afgezworen. Toen diens opvolger Jacques Chirac hem toch wilde overleveren aan Italië, vluchtte Battisti naar Latijns-Amerika.

Eerst naar Mexico, later naar Brazilië. Daar werd hij romanschrijver en kreeg hij in 2007 de status van politiek vluchteling, een omstreden beslissing die later weer ongedaan werd gemaakt.

Brazilië bleef wel weigeren om Battisti uit te leveren aan Italië. Hij zat enkele jaren gevangen, maar sinds 2011 leefde hij als vrij man in Brazilië.

"Het cadeautje komt eraan"

Eind vorig jaar tekende toenmalig president Michel Temer een verordening om Battisti toch uit te leveren. Het gerecht beval zijn arrestatie. Battisti vluchtte daarop naar Bolivia. Daar werd hij gisteren gearresteerd in de stad Santa Cruz de la Sierra tijdens een politieactie van Interpol, waarbij Boliviaanse en Italiaanse agenten betrokken waren.

"De Italiaanse terrorist Cesare Battisti is vanavond in Bolivië gearresteerd", schreef Filipe Martins, een adviseur van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro gisteren op Twitter. Hij voegde eraan toe Battisti wellicht naar Brazilië wordt overgebracht alvorens hij wordt uitgeleverd aan Italië, waar hij een levenslange straf moet uitzitten. Italië heeft nu al een vliegtuig naar Brazilië gestuurd om Battisti op te halen. 

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken van de rechts-radicale Lega heeft de politiediensten uitgebreid gefeliciteerd met de arrestatie van "een delinquent die geen comfortabel leventje aan het strand verdient, maar die het verdient om tot het einde van zijn dagen in de gevangenis te zitten". Salvini bedankte ook de Braziliaanse president Bolsonaro. Diens zoon, parlementslid Eduardo Bolsonaro, had eerder al een Twitterboodschap gericht aan Salvini. "Het cadeautje komt eraan", schreef hij bij een foto van Cesare Battisti. 

Meest gelezen