Videospeler inladen...

Minister De Backer wil overheidsbelang in Proximus afbouwen: "Regering leidt land, geen telecombedrijven"

De overheid moet erover nadenken om haar belang in Proximus af te bouwen en het telecombedrijf verder op de markt te brengen. Dat heeft minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) gezegd in het tv-programma “De zevende dag”. “Een regering leidt een land en geen telecombedrijven”, zei de minister nadat afgelopen week bekend is geworden dat bij Proximus 1.900 banen op de tocht staan.

Door de val van de regering is Philippe De Backer (ontslagnemend) minister van Telecommunicatie geworden. Met die nieuwe portefeuille op zak, kreeg De Backer deze week meteen het slechte nieuws van Proximus op zijn bord. “Jobs, jobs, jobs”, de slogan die de regering de afgelopen jaren hanteerde, dreigt plots nog een slechte nasmaak te krijgen.

Minister De Backer vindt net als CEO Dominique Leroy dat Proximus zich als telecombedrijf moet transformeren. “Er moeten nieuwe producten en diensten komen, en het bedrijf moet een aantal zaken veranderen in een hele concurrentiële internationale telecommarkt”, vindt de minister.

Tegelijk toont De Backer begrip voor het protest van het personeel tegen het slechte nieuws dat ze deze week koud op hun dak kregen, waardoor “1.900 mensen nu in onzekerheid worden gelaten”. De minister pleit ervoor dat het sociaal overleg zo snel mogelijk wordt opgestart: om te vermijden dat er naakte ontslagen vallen en omdat Proximus verder kan blijven groeien in een snel evoluerende telecommarkt.

Autonomie

Hoewel de Belgische Staat met 53,5 procent van de aandelen nog altijd hoofdaandeelhouder is, staat De Backer erop om de autonomie van Proximus te respecteren: “Het management beslist over de koers van het bedrijf.” “Het is ook een beursgenoteerd bedrijf waarbij alle aandeelhouders op dezelfde manier behandeld moeten worden. Het is nu aan het management en Proximus om de sociale dialoog op te starten.”

In dat licht spreekt De Backer zijn persoonlijke, liberale mening uit: “De overheid is aandeelhouder van een telecombedrijf, maar de regering leidt een land en geen telecombedrijven. Daarom denk ik dat we de komende jaren erover moeten nadenken om het belang van de Staat af te bouwen en Proximus op de markt brengen. In een zo snel evoluerende markt is dit geen taak van de overheid”, besluit De Backer.

Als liberaal is die visie natuurlijk allesbehalve nieuw. Vier jaar geleden maakte Alexander De Croo, de voorganger van De Backer, het al wettelijk mogelijk dat de Staat zijn meerderheidsbelang in bedrijven als Proximus en Bpost laat varen. Dat moet de carrousel van politieke benoemingen verminderen (uitgezonderd die van de CEO) en toelaten om de bedrijven echt commercieel te gaan runnen.

Meest gelezen