Minister Lydia Peeters aan klimaatspijbelaars: "Schitterend wat jullie gedaan hebben"

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) is erg onder de indruk van de actie voor het klimaat die Anuna De Wever en Kyra Gantois opgezet hebben. "Ik moet de twee dames feliciteren, ik vind het schitterend wat zij gedaan hebben", reageerde de minister in "De zevende dag".  

Donderdag trokken zo'n 3.000 jongeren door de straten van Brussel om meer aandacht te vragen voor het klimaat.  Komende woensdag zijn Anuna De Wever en Kyra Gantois uitgenodigd door de Vlaamse regering. Ze zullen geïnformeerd worden over de plannen van Vlaanderen. Donderdag na schooltijd worden ze bij Open VLD verwacht om hun visie op de klimaatproblematiek te delen. 

Minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) is enthousiast over hun actie. "Ik denk dat hier een hoger doel speelt dan spijbelen, al zou ik niet willen dat mijn 13-jarige dochter spijbelt. Zij heeft (nog) niet mee betoogd. Ik moet de twee dames feliciteren, ik vind het schitterend wat zij gedaan hebben. Het is super. Als overheid proberen wij al heel veel te doen, qua informeren, sensibiliseren. Zij doen dat op een eenvoudige manier. Het moet ook van onderuit gebeuren." 

Volgens minister Peeters is er namens de Vlaamse regering al heel wat gebeurd op het vlak van klimaat, maar moet er ook nog heel veel gebeuren. "We doen al veel, dat mag op het conto van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) geschreven worden. Energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, milieuvriendelijke wagens, dat doen we al, maar we moeten er verder op inzetten, het werk is lang niet af." 

Het debat met de experts moet opnieuw worden geopend omdat er duidelijk iets niet werkt, wat ons enorm bezorgd maakt.

De Wever en Gantois vinden dat de ambities nog hoger mogen liggen. “Wij zijn het land met de meeste klimaatregels, maar op Europees vlak zijn we bij de slechtste van de klas, dan denk ik dat er een probleem is", stelt De Wever. "Ik ben geen klimaatexpert, maar ik denk dat daarom het debat met de experts opnieuw moet worden geopend, omdat er duidelijk iets niet werkt, wat ons echt enorm bezorgd maakt.” 

Om het milieu te redden mogen er volgens de jongeren zeker ook maatregelen genomen worden die iets kosten.  “CO2-compensatie, dat moet", zegt De Wever. "Het luxeleven waar we nu inzitten, kan niet aan dit tempo blijven doorgaan."

Peeters treedt hen erin bij dat de ambitie zo hoog mogelijk moet liggen, maar benadrukt dat iedereen mee moet kunnen. "We moeten natuurlijk wel iedereen mee in bad krijgen. Het woord verplichten hoor ik niet graag. Voor sommige mensen zijn zonnepanelen bijvoorbeeld niet betaalbaar. Daarom is er nu een energielening aan 0% zodat mensen toch maatregelen kunnen nemen." De minister is vooral blij dat het draagvlak alsmaar groeit. "Steeds meer mensen zijn er zich van bewust: er moet iets veranderen. En ik denk dat dat heel belangrijk is. De vraag voor de campagnes in de aanloop naar de verkiezingen in mei is vooral: hoe hoog gaan we de lat leggen?" 

De Wever en Gantois zelf hebben alvast geen politieke ambities: ""Youth for climate" is apolitiek", benadrukt De Wever ook. "Het klimaat heeft geen politieke kleur. Wie er ook aan de macht is, klimaat moet een prioriteit zijn. De ambities moeten vertaald worden in duidelijke acties en liefst zo snel mogelijk. Er moet wel wat tempo achter zitten", besluit De Wever. 

Bekijk het gesprek uit "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen