Natuurpunt Merchtem woest na snoeiactie van gemeente

Vrijwilligers van Natuurpunt zijn niet te spreken over enkele snoeiwerken die de gemeente heeft laten uitvoeren. Verschillende hagen en bomenrijen zijn kapot geslagen met een klepelmaaier.

De gemeente Merchtem heeft aan een onderaannemer gevraagd om verschillende hagen en bomenrijen te snoeien in de buurt van de ruilverkaveling de Dooren. Die snoeiwerken zijn zodanig ruw gebeurd, dat heel wat bomen en struiken kapot lijken. Het gaat zelfs om een bomen-en haagkantrij van 250 meter lang. Groen dat door vrijwilligers van Natuurpunt is geplant.

Alles in stukken 

Vrijwilliger Michel De Keersmaeker is 70 jaar. Hij is al 40 jaar actief bij Natuurpunt. Michel is er het hart van in. "In Merchtem op den Dooren hebben ze bomen en struiken kapot gemaakt. Met welke reden weten we niet. Het jaar dat komt zullen er geen bessen zijn. Op die manier heeft het ook geen zin dat wij nog planten en bomen zetten. Ze maaien toch alles in stukken", aldus vrijwilliger Michel De Keersmaeker van Natuurpunt. "Het is precies of hier een bom is gevallen. De schade aan de natuur is groot." 

Burgemeester begripvol 

Burgemeester Maarten Mast is ook geschrokken van de snoeiwerken. Die zijn gebeurd in onderaanneming, en niet door de gemeente zelf. Hij heeft dan ook begrip voor de reactie van de vrijwilligers. 

"Er zijn bij ons in de gemeente snoeiwerken uitgevoerd door een onderaannemer en dat is grof gebeurd. Men heeft gewacht tot de takken te dik waren. Ik heb dan ook begrip voor de reactie van Natuurpunt. Dit is geen waardering voor hun harde werk. Maar normaal zullen de struiken en bomen die nu zijn beschadigd zich wel herpakken. Maar ik geef toe, voorlopig is het geen zicht." 

Snoeiplan opstellen

De burgemeester wil nu samen zitten met de vrijwilligers van Natuurpunt en de onderaannemer zodat dit niet nog eens kan gebeuren.

Meest gelezen