President Macron richt zich tot Fransen in open brief: "Jullie woede omzetten in oplossingen"

De Franse president Emmanuel Macron heeft een open brief geschreven aan de Fransen. Met de brief lanceert hij het "nationale debat" waarbij de Fransen twee maanden lang zullen mogen debatteren over en oplossingen aandragen voor maatschappelijke kwesties. De Franse president wil zo een antwoord bieden op de protesten van de "gele hesjes". Vraag is of hij daarin ook effectief zal slagen. 

"Frankrijk is geen land zoals de andere. Het gevoel van onrechtvaardigheden leeft hier sterker dan elders", schrijft Macron in zijn brief. Het is een behoorlijk lange open brief. Zo'n 2.300 woorden telt hij. De Franse president wil er het nationale debat mee lanceren en hij doet dat met een 30-tal vragen rond 4 grote thema's: fiscaliteit, democratie, de ecologische transitie en de organisatie van de staat.

Zo vraagt Macron onder meer welke belastingen er prioritair zouden moeten dalen. Moeten er meer referenda komen? Hoe moet de ecologische transitie gefinancierd worden? De komende twee maanden worden de Fransen uitgenodigd om over dat soort vragen na te denken en antwoorden te suggereren aan de politiek. "Jullie voorstellen zullen ervoor zorgen dat we een nieuw contract kunnen opstellen voor de natie", stelt Macron.

De Franse president wil naar eigen zeggen geen enkele vraag uit de weg gaan. "We zullen evenwel niet over alles een akkoord kunnen vinden. Dat is normaal, dat is democratie. Maar laat ons tenminste tonen dat we een volk zijn dat geen schrik heeft om te debatteren." Toch trekt Macron enkele rode lijnen. "We gaan niet terugkomen op de maatregelen die we genomen hebben om meer investeringen te doen of om ervoor te zorgen dat werk meer oplevert", zegt hij, zonder expliciet te verwijzen naar de taks op grote vermogens (ISF) die de gele hesjes willen heringevoerd zien.

"Ik nodig jullie uit om met zoveel mogelijk mensen deel te nemen aan het grote debat", aldus president Macron. "Dit is hoe ik van plan ben om samen met jullie jullie woede om te zetten in oplossingen."

Protest "gele hesjes" lang niet doodgebloed

In elk geval is het protest van de "gele hesjes" duidelijk niet op zijn retour, wel integendeel. Gisteren trokken in heel Frankrijk 84.000 manifestanten de straat op, veel meer dan de weken voordien. Het was de 9e week op rij dat de Fransen protesteerden.

"Als president Macron dacht dat de protesten van de gele hesjes zouden doodbloeden, had hij het mis", zegt correspondent Frank Renout vanuit Parijs. "De druk op Macron is dus groot."

De open brief en het nationaal debat moeten daar dus antwoord op bieden. "De vraag is of het genoeg zal zijn", stelt Renout. "De onvrede is enorm en de boosheid van de Fransen is groot."

Meest gelezen