AFP or licensors

120 aanhangers van Fayulu gearresteerd na verkiezingen in Congo

Bijna 120 aanhangers van de Congolese oppositieleider Fayulu Martin zijn zaterdag gearresteerd in Kasenga, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Dat is uit verschillende bronnen van het maatschappelijk middenveld vernomen.

"We eisen de onvoorwaardelijke vrijlating van deze 120 mensen", verklaarde mensenrechtenactivist William Mambwe in Kasenga.
Fayulu zou met 34,8 procent van de stemmen tweede zijn geworden in de presidentsverkiezing achter de andere oppositieleider Félix Tshisekedi, die met 38,75 procent van de stemmen tot winnaar werd uitgeroepen volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie.

Maar Fayulu sprak donderdag van een "electorale staatsgreep" van de vertrekkende president Joseph Kabila met "medeplichtigheid" van Tshisekedi, en eiste de overwinning op met 61 procent van de stemmen.

De verklaringen van Fayulu dreven zijn aanhangers in Kasenga de straat op, waarna de politie tussenkwam, aldus de mensenrechtenactivist. De politie weigerde commentaar te geven.

Inmiddels kwam het in Kolwezi, 200 kilometer verder naar het westen, tot confrontaties tussen aanhangers van Fayulu en Tshisekedi, waardoor er gewonden vielen en arrestaties volgden.

Meest gelezen