Videospeler inladen...

Britse premier May aan parlementsleden: "Denk nog eens goed na over mijn brexit-akkoord met de EU"

De Britse premier Theresa May haalt nog eens alles uit de kast om de leden van het Britse parlement te overtuigen om haar brexitakoord met de EU morgen goed te keuren. Ze waarschuwt dat de kans dat er geen brexit komt stilaan groter wordt dan een harde brexit. Twee scenario's die ze hoe dan ook wil vermijden met haar akkoord. Ze schermt ook met extra garanties van Europa.

Een dag voor de stemming in het Lagerhuis - de tweede kamer van het Britse parlement - over de brexit, heeft premier May nog twee gelijkaardige toespraken gegeven. Eén voor arbeiders in Stoke-on-Trent en later op de dag in het Lagerhuis zelf.

In de toespraak in een porseleinfabriek in Stoke-on-Trent - dat overwegend voor de brexit heeft gestemd - drukte de premier de parlementsleden nog eens op het hart dat haar brexitakkoord goedkeuren de beste optie is, de enige optie. "Dit is een gedetailleerd en praktisch plan voor de toekomst", sprak May de arbeiders - en bij uitbreiding de hele natie - toe. "Ik heb nog geen alternatief plan gezien", voegde ze eraan toe. "Het enige akkoord dat er is, is dat akkoord dat morgen op tafel ligt."

Dat akkoord heeft May onderhandeld met de Europese Unie en bevat een hele reeks afspraken over hoe de Britten de Unie zullen verlaten - ook wel de zachte brexit genoemd.

Het heeft geen zin de Brexit uit te stellen tot na 29 maart

Premier Theresa May
Theresa May tijdens haar ultieme poging om het Britse parlement te overtuigen

"Bekijk mijn deal met Europa nog eens goed", vroeg May aan de parlementsleden.  Ze waarschuwde er voor dat het voor Groot-Brittannie desastreuze gevolgen kan hebben mochten de parlementsleden (zoals verwacht) het ontwerp van Brexit-akkoord morgen niet goedkeuren.

Maar heel wat parlementsleden van Mays eigen Conservatieve Partij vinden het een slecht akkoord en sommigen verkiezen een harde brexit - ook "no deal" genoemd - waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken met de andere lidstaten uit de Unie stapt. De voorbije weken is gebleken dat de kans groot is dat het Britse Lagerhuis daarom morgen Mays akkoord met de EU zal wegstemmen.

We hebben met zijn allen de plicht om uit te voeren wat het volk gevraagd heeft.

Brits premier Theresa May

In dat geval, waarschuwt May, is de kans groter dat er helemaal geen brexit komt dan de harde brexit die sommige parlementsleden verkiezen. Beide scenario's zullen in haar ogen hoe dan ook rampzalige gevolgen hebben voor het Britse volk. Een harde brexit zou onder meer onze economie en onze nationale veiligheid in gevaar brengen, argumenteerde May, bij geen brexit laat het parlement het Britse volk in de steek.

De geloofwaardigheid van het parlement komt in gevaar als haar akkkoord wordt weggestemd en het resultaat van het brexit-referendum van 2016 niet wordt uitgevoerd, benadrukte de premier. "Het parlement moet uitvoeren wat de bevolking in dat referendum heeft gevraagd. We hebben allen die plicht."

"Genoeg garanties over Noord-Ierland"

May schermde in haar toespraak ook met extra garanties van Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over Noord-Ierland. Dat onderdeel van het akkoord is het meest omstreden voor vele Britse parlementsleden. Volgens May hebben de extra garanties, geuit in briefwisseling tussen May en de twee Europese leiders, een wettelijke waarde.

De Britse regering maakte de brief van Tusk en Juncker in de loop van de middag ook publiek. In de brief benadrukken Tusk en Juncker dat de Europese Commissie net zo min als het Verenigd Koninkrijk wil dat het systeem van de "backstop" in werking treedt. Die backstop bepaalt dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een douane-unie zullen vormen mocht er tijdens de overgangsperiode geen handelsakkoord gesloten worden tussen het VK en de Unie dat een harde grens tussen Noord-Ierland (het VK dus) en Ierland (de Unie) kan vermijden. Veel parlementsleden vinden die backstop tegen de geest van de brexit. May en de Europese leiders beklemtonen ook dat die backstop niet definitef hoeft te zijn, in de hoop zo de tegenstanders over de streep te trekken.

Het Britse Lagerhuis stemt morgenavond over het brexitakkoord van May. De voorbije dagen hebben een aantal parlementsleden die eerder tegen het akkoord waren, zich toch achter May geschaard. Maar de tegenstanders blijven in de meerderheid. Desgevraagd antwoordde May na haar toespraak dat ze er vandaag en morgen nog alles aan zal doen om hen alsnog te overtuigen.

Als Mays akkoord toch goedgekeurd zou worden, zullen de Britten op 29 maart uit de Unie stappen. De komende dagen zal duidelijk worden hoe historisch die dag zal zijn.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen