Alexis Tsipras, premier van Griekenland
AFP or licensors

Correspondent Bruno Tersago uit Griekenland: "De Griekse coalitie is dood, nu wordt het een saga" 

"De Griekse coalitie is dood." Correspondent Bruno Tersago ziet de Griekse regering wankelen nadat minister van Defensie Panos Kammenos (Onafhankelijke Grieken) gisteren opstapte. Kammenos kan zich niet verzoenen met de naamsverandering van Macedonië naar "Noord-Macedonië", een discussie met veel voeten in de aarde. "Dit is het enige stukje van beleid waar hij kon laten zien dat hij nationalistisch is, dat hij voor iets staat", legt Tersago uit in "De ochtend" op Radio 1. Deze week volgt een vertrouwensstemming in het Griekse parlement. 

De naamsverandering van de "Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië" naar "Noord-Macedonië" doet de Griekse regering wankelen. Vrijdag keurde het Macedonische parlement de naamsverandering goed. Deze maand zou het Griekse parlement moeten volgen, maar gisteren stapte minister van Defensie Panos Kammenos op. 

Lees verder onder de foto.

Panos Kammenos, de Griekse minster van Defensie, stapt op.
AFP or licensors

De leider van de rechts-conservatieve Onafhankelijke Grieken wil niet dat de nieuwe naam nog "Macedonië" in zich draagt. Ook Griekenland heeft namelijk een regio die zo heet. "Een aantal Grieken vinden dat hun noordelijk buurland die naam niet mag dragen, omdat het naar het oude Griekenland zou verwijzen", legt correspondent Bruno Tersago uit. "Men vreest dat het noordelijke buurland de geschiedenis van het oude Griekenland inpikt. Daar kan je dan weer politiek mee scoren."

Volgens Tersago was het voor Kammenos nog "het enige stukje van beleid waar hij kon laten zien dat hij nationalistisch is, dat hij voor iets staat." De combinatie van het linkse Syriza en de rechts-conservatieve Onafhankelijke Grieken was al lang een spreidstand. "De voorbije vier jaren hebben zowel Kammenos als Tsipras dingen gestemd in het parlement die niet overeenkomen met wat ze zeiden voor ze aan de macht kwamen", zegt Tersago.

Er zijn al wat geruchten dat een aantal van de Onafhankelijke Grieken aan boord zullen blijven en zullen stemmen voor die naamsverandering. Tsipras vindt dus waarschijnlijk wel voldoende mensen om de deal te ratificeren.

Correspondent Bruno Tersago vanuit Griekenland

Vertrouwen of verkiezingen

Wat is de volgende stap? "Nu wordt het een saga. De coalitie is officieel dood", aldus Tersago. Zonder de steun van de Onafhankelijke Grieken in het parlement heeft de regering geen meerderheid. Het lijken wel Belgische toestanden. "Tsipras heeft laten weten dat hij het ontslag van Kammenos aanvaardt, én alle anderen die willen opstappen. Dat doet vermoeden dat niet iedereen van de Onafhankelijke Grieken zal opstappen. Er zijn al wat geruchten dat een aantal van de Onafhankelijke Grieken aan boord zullen blijven en zullen stemmen voor die naamsverandering. Tsipras vindt dus waarschijnlijk wel voldoende mensen om de deal te ratificeren", gelooft Tersago.

Deze week volgt nog een vertrouwensstemming. "Die hele procedure begint wellicht dinsdag en eindigt wellicht donderdag met een stemming. Als Tsipras het vertrouwen niet krijgt, gaan we naar vervroegde verkiezingen. De partij die dan wint en een regering moet vormen, zou dan de deal met Macedonië moeten ratificeren. En als dat de voornaamste oppositiepartij wordt, zullen ze dat niet zomaar doen." 

Beluister hier het interview met Bruno Tersago in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen