Videospeler inladen...

Carl Devos: "N-VA heeft een personeelsprobleem opgelost"

Met de herschikking van de N-VA-kopstukken in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei heeft de partij een personeelsprobleem opgelost. Dat zegt politicoloog Carl Devos in "De afspraak".

N-VA kondigde vanmorgen op een persconferentie aan dat Bart De Wever kandidaat is om Vlaams minister-president te worden. Jan Jambon is kandidaat-premier en Geert Bourgeois zal de Europese lijst trekken.

Zoals veel anderen was ook Carl Devos verrast door de aankondiging van de partij. "Er stond al wel een tijdje een vraag open over wie kandiaat-  minister-president zou worden voor N-VA. Daarvoor werd de naam van Jan Jambon genoemd, maar dan kwam de tweede evidente vraag: wie is dan de eerste man federaal?"

"Er waren de voorbije weken wat geruchten dat N-VA zich vooral op Vlaanderen zou terugplooien. In dat scenario zou Jambon minister-president worden. De N-VA ontkende dat en zei dat ze ook federaal wil meebesturen, maar op de vraag wie dan de federale kopman zou worden, kwam geen antwoord."

"Men wou bij N-VA Geert Bourgeois niet langer als minister-president en er is maar een man voor wie Bourgeois zonder gezichtsverlies kan wijken,  dat is Bart De Wever. Al die dingen hingen wat in de lucht, maar niemand had vermoed dat dat effectief vandaag al uitgerold zou worden", zegt Devos.

"Eigenlijk hebben ze vandaag een personeelsprobleem opgelost. Bourgeois kan nu zonder gezichtsverlies de Europese lijst trekken. In zijn plaats komt de enige man voor wie Bourgeois kon wijken, Bart De Wever. Jan Jambon - de man die in Franstalig België tamelijk goed ligt, in ieder geval beter dan De Wever - die kan nu kandidaat-premier zijn. Dat is iets wat De Wever niet zou kunnen doen omdat hij voor Franstalig België nog altijd een te mijden man is.  

De Antwerpse schepen Jinnih Beels zegt in dezelfde uitzending dat ook zij niet op hoogte was van de ambitie van De Wever om minister-president te worden, maar ze heeft daar geen problemen mee. "N-VA moet voor zichzelf beslissen wat ze doen en wij hebben ons daarmee niet te moeien. Ik voel mij niet bedot, ik heb niet gestemd op Bart De Wever. Ik ga ervan uit dat de Antwerpenaren die dat wel hebben gedaan waarschijnlijk wel teleurgesteld zijn en zich bedot voelen, maar ik laat het aan de burgemeester over om hen meer uitleg te geven."

Meest gelezen