Videospeler inladen...

Politiek journalist Goedele Devroy: "De N-VA wil alles op alles zetten om incontournable te worden"

De bekendmaking van de N-VA dat Bart De Wever kandidaat is om minister-president van Vlaanderen te worden, heeft iedereen verrast. Volgens politiek journalist Goedele Devroy wil de partij er zo voor zorgen dat ze incontournable is na de verkiezingen van mei.

"N-VA wil echt alles op alles zetten om er voor te zorgen dat ze incontournable zijn na 26 mei", zegt Devroy in "Het Journaal". "Op federaal niveau is het niet ondenkbaar dat de partij aan de kant geschoven zou worden. Ze hebben niet veel vrienden meer nadat ze uit de regering-Michel gestapt zijn wegens het VN-migratiepact."

"Op Vlaams niveau is de kans dat ze aan de kant gezet worden veel minder groot en zeker niet als de populaire voorzitter zelf heel zijn gewicht in de schaal werpt. De bedoeling is dus ongetwijfeld dat N-VA als grootste partij na 26 mei zo snel mogelijk een Vlaamse regering vormt. Dan staan ze ook veel sterker aan de federale onderhandelingstafel. Lukt dat niet en wordt er een federale regering gevormd zonder de N-VA, dan zit minister-president De Wever in een zetel om vanuit die Vlaamse regering de centrumlinkse federale regering voortdurend te bestoken."

Bekijk de analyse van Goedele Devroy in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen