AP2013

Marokkaanse informatici naar de Vlaamse arbeidsmarkt 

Omdat informatici bij de meest gegeerde knelpuntberoepen zijn, gaan de Vlaamse werkgeversorganisaties VOKA en Agoria ook buiten de Europese Unie op zoek naar informatici. Een eerste proefproject is opgestart met Marokko, bericht De Standaard.  VOKA-topman Hans Maertens bevestigt het verhaal. 

Voor 900 werkzoekenden zijn er in Vlaanderen maar liefst 4.000 vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch. Daarom hebben werkgeversorganisaties VOKA en Agoria een proefproject opgezet met Marokko, samen met de VDAB (Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling) en het Belgische ontwikkelingsagentschap ENABEL. 

Met geld van de Europese Commissie (1,2 miljoen euro) komen er op anderhalf jaar dertig Marokkaanse informatici naar ons land. Ze zijn ter plaatse geselecteerd door ANAPEC, de Marokkaanse tegenhanger van de VDAB. In ons land krijgen de Marokkaanse werknemers hulp om een woning te zoeken die ze zelf moeten betalen en ze krijgen een marktconform loon.   

Steeds meer mensen gaan met pensioen en hun jobs worden niet door jonge mensen ingevuld. Dat proces zal twintig jaar duren en daarom moeten we op zoek naar structurele maatregelen om die krapte op te lossen. 

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder VOKA

Gastarbeid 2.0?

Arbeidsmigratie is jarenlang een omstreden dossier geweest. De massale migratie van gastarbeiders naar onze steenkoolmijnen en de industrie in de jaren 60, leidde tot een aantal integratieproblemen.

"Dat wordt in dit proefproject opgelost door de "flankerende maatregelen" zoals lessen Nederlands en kennismakingslessen met de Vlaamse en Belgische cultuur, door het Vlaams Agentschap Inburgering", zegt woordvoerder Shaireen Aftab van de VDAB.  De geselecteerde werknemers kunnen dan zelf beslissen of ze in België aan het werk willen blijven en ze mogen in principe hun gezin overbrengen, zoals andere migranten die in ons land verblijfsrecht hebben. 

Wij zorgen ervoor dat de vacatures die hier nodig zijn goed worden opgemaakt zodat we de sollicitatiegesprekken goed kunnen gaan doen in Marokko zelf.
Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB

Dat Vlaamse werkgevers buiten de Europese Unie naar arbeidskrachten  zoeken is een primeur. Het proefproject gaat meteen in op de voorzet van de Vlaamse regering. Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA)  heeft begin dit jaar de regels voor economische migratie versoepeld. 

Marokko is een belangrijk partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Volgens VOKA is het dus een win-winsituatie.  Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) is voorstander van een selectiever migratiebeleid: minder laaggeschoolde en meer hoger opgeleide migranten, zoals in Canada en Australië.  "We zijn blij dat Europa dit project steunt. Het zal het opleidingsniveau in Marokko helpen verhogen, én het is goed voor onze arbeidsmarkt. " 

Ons migratiemodel moet in de toekomst meer in die richting gaan. Op deze manier kunnen we mensen beter hier integreren en meer investeren in opleidingen ter plaatse.
Alexander De Croo, federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking

Minister De Croo herhaalt dat hij ook de hoger opgeleide erkende vluchtelingen in ons land een kans wil geven om hun diploma en ervaring te gebruiken.

Meest gelezen