AFP or licensors

Homo's nog steeds opgepakt en gemarteld in Tsjetsjenië: "Vervolging blijft nu meer onder de radar"

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië worden homo's nog steeds vervolgd en gefolterd. Volgens het Russian LGBT Network zijn er sinds december alleen al 40 holebi's opgepakt en gemarteld, twee daarvan zouden overleden zijn. De Vlaamse activist en onderzoeker Rémy Bonny verzamelde zelf soortgelijke getuigenissen. "Ik denk dat de internationale gemeenschap zich voor een stuk vergist heeft", zegt hij aan VRT NWS.

Even terug naar 2017: Vanuit Tsjetsjenië komen getuigenissen van homo's die er actief vervolgd worden. Ze worden wegens hun geaardheid opgepakt, gemarteld en soms zelfs vermoord. De internationale gemeenschap reageert geschokt en zet Rusland onder druk om de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov op het matje te roepen.

De wijdverspreide arrestaties, martelingen en moorden van homo's gaan voort in Tsjetsjenië

Russian LGBT Network

Hoewel de Russen en Tsjetsjenen alles ontkennen, en de Russische president Vladimir Poetin zijn Tsjetsjeense collega niet openlijk terechtwijst, lijkt de situatie er te verbeteren door de internationale druk.

Althans dat leek zo, want nu komen er nieuwe getuigenissen uit de Kaukasus. "De wijdverspreide arrestaties, martelingen en moorden van homo's gaan voort in Tsjetsjenië", laat holebi-organisatie het Russian LGBT Network weten in een persbericht. "De vervolging is nooit echt gestopt, alleen de schaal is veranderd."

Volgens de holebi-organisatie zijn sinds december alleen al 40 holebi's opgepakt en gemarteld. Twee homo's zouden aan hun verwondingen bezweken zijn.

Na een half jaar worden homoseksuelen blijkbaar opnieuw vervolgd

Activist en onderzoeker Rémy Bonny

De Vlaamse homo-activist Rémy Bonny onderzoekt holebirechten aan het Europees Interuniversitair Centrum voor Mensenrechten en Democratisering (EIUC) in Venetië. Hij verzamelde ook enkele recente getuigenissen uit Tsjetsjenië. "Ik denk dat de internationale gemeenschap zich voor een stuk vergist heeft", zegt hij aan VRT NWS. "Een half jaar na de internationale druk worden homoseksuelen blijkbaar opnieuw vervolgd."

Volgens Bonny gebeurt het nu meer onder de radar. "Een van mijn getuigen is opgepakt geweest onder de valse beschuldigingen dat hij een druggebruiker was", vertelt hij. "Daarna is hij naar een detentiecentrum voor druggebruikers gebracht waar er volgens hem minstens 20 andere homoseksuelen waren die beschuldigd werden van druggebruik, maar eigenlijk opgepakt zijn wegens hun geaardheid."

Ze kunnen vaak enkel vrijkomen door het betalen van grote sommen geld

Activist en onderzoeker Rémy Bonny

In veel gevallen worden de homomannen volgens Bonny eerst opgepakt en daarna gemarteld. "Ze kunnen vaak enkel vrijkomen door het betalen van grote sommen geld", zegt Bonny. "De moeder van een van mijn getuigen heeft 6.600 dollar moeten betalen voor zijn vrijlating. Daarna moest hij zo snel mogelijk het land verlaten, omdat hij voor zijn leven vreesde."

"Vergif van onze tijd"

Tsjetsjenië is een autonome republiek binnen Rusland die bekend staat als uiterst conservatief.  De meeste inwoners zijn moslim of Russisch-Orthodox. Al meer dan tien jaar zwaait Ramzan Kadyrov met harde hand en de steun van de Russische president Poetin de plak als autoritaire leider. Hij tolereert geen enkele vorm van dissidentie en noemde prostitutie, drugs en homoseksualiteit eerder al "het vergif van onze tijd".

In het verleden deden hij en zijn regering de vervolging van holebi's af als nonsens. Als "bewijs" haalde een van zijn woordvoerders aan dat er geen holebi's wonen in Tsjetsjenië. "Je kan mensen die niet in onze republiek wonen niet vervolgen en vasthouden", klonk het toen. Ook deze nieuwe beschuldigingen doet een woordvoerder van Kadyrov af als "grove leugens, zonder enige grond van waarheid".

Meest gelezen