Indonesische marine vindt tweede zwarte doos
AFP or licensors

Indonesië vindt tweede zwarte doos van Lion Air-toestel in Javazee

In de Javazee in Indonesië is de tweede zwarte doos teruggevonden van het Lion Air-vliegtuig dat eind oktober is neergestort, dat hebben de Indonesische autoriteiten gemeld. Duikers vonden de cockpitvoicerecorder op de zeebodem van Java, die de communicatie tussen de piloten bevat. De recorder kan erg belangrijke aanvullende informatie opleveren over de oorzaak van het ongeluk. Het passagiersvliegtuig stortte eind oktober neer in de Javazee, kort na vertrek uit Jakarta, alle 189 inzittenden kwamen om het leven. 

Duikers van de marine vonden de cockpitvoicerecorder op de zeebodem, naast de recorder zijn ook nog menselijke resten gevonden. Een woordvoerder van de marine zei dat de recorder werd gevonden op ongeveer acht meter diepte, onder een dikke laag modder. “Het toestel wordt naar Jakarta gebracht, waar het verder onderzocht zal worden”, aldus de woordvoerder.

Hoewel we de inhoud nog niet kennen, geeft het enige hoop in onze wanhoop

Vader van slachtoffer

"Dit is goed nieuws, vooral voor ons, wij die onze geliefden hebben verloren", zei Irianto, vader van Rio Nanda Pratama, een arts die stierf tijdens de crash. "Hoewel we de inhoud nog niet kennen, geeft het enige hoop in onze wanhoop.” 

Eerste zwarte doos al gevonden

Enkele dagen na de crash van de Boeing 737 MAX werd een van de twee zwarte dozen teruggevonden. Het ging om de flightdatarecorder met de vluchtgegevens, daaruit bleek dat de snelheidsmeter van het vliegtuig tijdens de laatste vier vluchten niet werkte. Maar de cockpitvoicerecorder, die de geluiden in de cockpit opneemt, kon men niet terugvinden. Tot vandaag. 

Nog veel onduidelijkheid over oorzaak

Over de oorzaak van de crash bestaat nog steeds veel onduidelijkheid, de onderzoekers hopen dat deze cockpitvoicerecorder duidelijkheid kan brengen.

De twee maanden oude Boeing was van Jakarta onderweg naar het eiland Bangka. Het toestel verdween enkele minuten na het opstijgen van de radar en stortte neer in de Javazee. In Indonesië is het de ergste vliegtuigcrash sinds 1997. 

Indonesische marine geeft foto van tweede zwarte doos vrij

Meest gelezen