Videospeler inladen...

Indonesische rivier die mensen van water voorziet, ziet zwart en ligt vol afval

᠎De rivier Kali Pisang in de Indonesische hoofdstad Jakarta is één grote plasticsoep geworden. Het is zo erg dat een halve kilometer lang er zelfs geen water meer te bespeuren valt, zo vol ligt het inktzwarte water met allerlei soorten plastic afval. 

Miljoenen Indonesiërs blijven hun afval gooien waar ze het maar kwijt kunnen. Het liefst in een rivier, waar het door het water wordt meegevoerd en waarmee het probleem weer voor even opgelost lijkt. Af en toe wordt het plastic met grijpkranen opgevist en weer elders gedumpt. Daar wordt het uiteindelijk vaak gewoon verbrand.

Maar de mensen die bij de oever wonen en werken, trekken aan de alarmbel. Ze dringen aan op aandacht van de media, want alleen zo komt de overheid in actie. Zoals op het toeristische eiland Bali, toen daar ruim een jaar geleden de stranden zo vervuild bleken dat een grote opruimoperatie nodig was. 

Herbekijk ook deze explainer "Microplastics zijn overal: hoe erg is de situatie voor mens en dier?": 

Meest gelezen