Ivan De Vadder analyseert de nieuwjaarsrecepties: "We zitten bijna terug in 2014"

"We zitten bijna terug in 2014. Het zijn dezelfde standpunten die duidelijk worden." Dat zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder na het drukke politieke weekend met de nieuwjaarsrecepties van N-VA, CD&V, MR en PS.

expert
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag". | Voor meer van Ivan De Vadder, klik hier.

In januari houden de politieke partijen hun traditionele nieuwjaarsrecepties. Maar nu er verkiezingen in aantocht zijn, lijken die meteen de aftrap te vormen van de campagne. N-VA-voorzitter Bart De Wever legde het confederalisme op tafel, Wouter Beke van CD&V pleitte voor een "revolutie van de redelijkheid", een strijdvaardige PS-voorzitter Elio Di Rupo had het over een "reconquista" en premier Charles Michel (MR) tot slot herhaalde dat België "altijd aan de goede kant van de geschiedenis zal staan".

"Die nieuwjaarsrecepties zijn echt grote massamanifestaties geworden", zegt Ivan De Vadder in "De ochtend". Met nog 5 maanden tot de verkiezingen is het duidelijk dat de campagne nu helemaal op gang is getrokken. En dat confederalisme, de uitspraak van Bart De Wever, zal daar voor een stuk als een rode draad doorheen gaan."

"Elio Di Rupo zegt voor alle duidelijkheid niet "neen" tegen dat confederalisme. Hij zegt wel dat als daarbij de splitsing van de sociale zekerheid betrokken is, dat het einde van België zou betekenen. Maar confederalisme in andere vormen zou misschien wel te overwegen zijn. Het is de moeite om hem in de komende dagen eens die vraag te stellen."

De campagne is nu helemaal op gang getrokken

"Mooi beeld van waar de partijen zich op profileren"

De Vadder ziet een "dubbele boodschap" bij de N-VA die moeilijk te verzoenen is: enerzijds confederalisme, het land verder opsplitsen, en anderzijds federaal besturen om de klemtonen van de voorbije jaren -veiligheid, identiteit en sociaal-economisch herstelbeleid- voort te zetten.

"Je kreeg op die nieuwjaarsrecepties een mooi beeld van waar elke partij zich op wil profileren. Bij CD&V waren er heel duidelijke sneren in de richting van de N-VA, over vaandelvlucht en deserteren. Het was ook duidelijk dat CD&V wil besturen en de relatie opzoekt met de MR, de partij van premier Michel."

"We zitten bijna terug in 2014 (toen de vorige Vlaamse en federale verkiezingen plaatsvonden, red). Het zijn bijna dezelfde standpunten die duidelijk worden. Ook toen was er het confederalisme van de N-VA, maar ook de wil om te besturen. Ook toen was er bij CD&V een verbond met de MR en zeker met Charles Michel. Ook toen was er bij de MR de wil om te besturen, met de focus op koopkracht en sociaal-economische maatregelen. Die wil om te besturen is er ook bij de PS, "we komen terug", klonk het daar."

"Alles ligt open"

Er wordt al druk gespeculeerd over welke coalitie we zullen krijgen na de verkiezingen van mei. "Er zijn heel veel mogelijkheden, alles ligt open", zegt De Vadder. "Welke partij wordt er groot genoeg om incontournable te worden? Er wordt ook gesproken over een groen-liberale as. Als Ecolo en Groen samen een grote fractie worden, zouden zij kunnen wegen op de besluitvorming. Er is ook een scenario denkbaar waarbij de PS aan de Waalse kant een regering vormt en de N-VA aan de Vlaamse kant. Eigenlijk is er op dit moment geen zinnig woord over te zeggen."

Er zijn heel veel mogelijkheden. Eigenlijk valt er op dit moment geen zinnig woord over te zeggen

Tot slot had De Vadder het ook over het gerucht dat Jean-Marie Dedecker als onafhankelijke op de West-Vlaamse N-VA-lijst zou staan. Volgens de Wetstraatjournalist zal dat -als het doorgaat- wellicht niet als lijsttrekker zijn. "Sander Loones zal de lijst wel trekken, maar het kan bijvoorbeeld wel als lijstduwer. Al is er ook behoorlijk wat weerstand tegen. In 2006 was Dedecker 10 dagen lid van de N-VA (waarna hij moest vertrekken op aansturen van kartelpartner CD&V, red). Het zou dan 13 jaar later een beetje goedgemaakt worden."

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend":

Meest gelezen