Verkiezingsstrijd in Bilzen nog niet voorbij: Johan Sauwens trekt naar de Raad van State

Johan Sauwens, lijsttrekker van Trots op Bilzen, trekt naar de Raad van State om de verkiezingsresultaten van 14 oktober 2018 aan te vechten. Sauwens kreeg eerder ongelijk van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen.

De lijst van onregelmatigheden waarmee Sauwens naar de Raad van State trekt is lang.  Zo hebben een aantal niet-Belgen wel voor de provincie kunnen stemmen maar niet voor de gemeente, terwijl het precies andersom moet zijn. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen gaf Sauwens in vier gevallen gelijk maar dat is net niet genoeg om de verkiezingen ongeldig te verklaren.  Er zouden ook heel wat fouten en foutjes gemaakt zijn in stembureaus en volgens Sauwens kunnen enkele stemmen een wereld van verschil maken. "Als je weet dat het verschil tussen meerderheid en minderheid hier in Bilzen 5 stemmen is, of omgerekend 0,002 procent van stemmen, dan lijkt een hertelling mij belangrijk".

Demerdal

De Raad van State moet binnen de zestig dagen uitspraak doen over het verkiezingsresultaat in Bilzen. Johan Sauwens vraagt de Raad van State trouwens ook om een principiële uitspraak te doen over manier waarop mensen in een rusthuis hun oproepingsbrief moeten krijgen. Volgens Sauwens zijn "er zijn tientallen, tientallen mensen die geen oproepingsbrief gekregen hebben, die werden centraal gehouden op het secretariaat. Dat kan toch niet ook mensen die bedlegerig zijn hebben recht om hun stem uit te brengen. In die zin kan de uitspraak van de Raad van State belang hebben op de manier waarop alle inwoners van rusthuizen voortaan kunnen deelnemen aan het democratisch proces"

Burgemeester Bruno Steegen 

Net vandaag legde Bruno Steegen van Open VLD de eed af als nieuwe burgemeester van Bilzen. Hij reageert rustig op de beslissing van de vroegere burgemeester. De  klacht van Johan Sauwens zal op dit moment geen invloed hebben op zijn functioneren, zegt hij. " Het Agentschap Binnenlands bestuur zegt dat ik de stad gewoon kan besturen en dat zal ik ook toen totdat de Raad van State een uitspraak doet. Op 24 januari installeren we de nieuwe gemeenteraad en de schepenen zullen dan hun eed afleggen". 

Meest gelezen